default-logo

Premieră pentru alpinismul din România. Două vârfuri în 24 de ore: EVEREST & LHOTSE. Un vis transformat în expediție

Alpinistul român Gabriel Băicuș își propune proiectul 2 vârfuri în 24 h, pe care dorește să-l desfășoare în perioada aprilie – mai 2022, în munții Himalaya. „Pasiunea pentru munte m-a transformat din 2017 în consultant, planificator și coordonator de drumeții și expediții pe cei mai înalți munți din lume, iar anul acesta îmi doresc să transform un vis într-o premieră pentru alpinismul din România – ascensiunea pe Everest (8.848 m, cel mai înalt vârf) și Lhotse (8.516 m, al 4-lea vârf al planetei), în mai puțin de 24 de ore. Mi-am propus ca prin această expediție, care face parte dintr-un proiect mai amplu numit Himalaya 148, să pun și România pe harta țărilor care susțin performanța în alpinism și atrag atenția, prin astfel de inițiative, atât asupra sportului ca mod de viață sănătos, cât și asupra protejării naturii, a munților. Totodată, îmi doresc să fiu o inspirație pentru tinerii din România care-și doresc să fie răsplătiți, așa cum simt eu că sunt, cu sentimentul de auto-împlinire și cunoaștere, dar și de putere și înțelepciune pe care muntele îl oferă. Donațiile vor fi folosite pentru a achiziționa cele două permise de ascensiune, echipamentul și asigurarea necesare, transportul, cazarea și masa pentru toată perioada expediției, oxigenul suplimentar, sherpas. Prin intermediul proiectului Himalaya 148 îmi propun ca pe parcursul următorilor ani să escaladez cele 14 vârfuri de peste 8.000 m ale planetei”, afirmă alpinistul roman.

Potrivit lui Băicuș, structura proiectului Himalaya 148 este următoarea:

  • aprilie – mai 2022 – 2 vârfuri în 24h – Everest și Lhotse, primul și al patrulea cele mai înalte vârfuri ale planetei;
  • pe viitor – celelalte 11 vârfuri de peste 8.000 m din lanțul muntos Himalaya și Karakorum.

„Vă invit să îmi fiți alături în această expediție, susținându-mă atât prin intermediul donațiilor pe care le puteți face pe această platformă, cât și prin share-uirea postărilor publicate pe Facebook sau Instagram pe tot parcursul lunilor în care aceasta se desfășoară”, adaugă alpinistul român.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.