◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită la Ploiești

Într-o lume în care lectura de carte pe suport de hârtie a început să cadă în desuetudine, în favoarea Internetului și a telefoanelor mobile, România a inițiat și a legiferat o Zi Națională a Lecturii, stabilită pe data de 15 Februarie, zi în care s-au născut mari personalități, precum Titu Maiorescu, Spiru Haret, Dinu C. Giurescu etc.

A fost oficializată prin Legea nr. 21 din 14 februarie 2022.

Scopul acesteia este de a stimula interesul pentru carte, pentru lectură, ca principal factor de formare a personalității umane.

Un rol important în punerea ei în aplicare l-au avut școlile, bibliotecile, în colaborare cu alte instituții cu specific educațional și cultural.

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești a organizat o manifestare culturală complexă care a constat din mai multe acțiuni susținute  în zilele de 14 și 15 februarie.

Pe data de 14 februarie, s-a desfășurat pe platformă zoom, Conferința Națională „Îndrăgostiți de lectură”, ediția I, ai cărei invitați speciali au fost: Mihaela Mereuță – manager la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” din Neamț, Dănuț Ungureanu – scriitor, drd. Ionela Diaconu Ablai – scriitoare. Tema centrală a discuțiilor  a fost importanța bibliotecilor în viața comunității, considerate ”sanctuare care transmit informații și ajută școala, sunt alături de ceilalți membri ai colectivății pentru promovarea culturii”. (Mihalea Radu, director Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești).

Pe data de 15 februarie în cadrul activităților „Citim împreună la bibliotecă” și ”Buni Gelu ne citește” au fost lecturate fragmente din cărțile preferate și elevii și-au motivat alegerea.

Printre participanți s-au aflat Școala „Henri Mathias Berthelot”, Școala „Sfânta Vineri” din Ploiești, Grădinița cu Program Normal din Țânțăreni.

În cadrul activității „Printre cărți, în bibliotecile din județul Prahova”, desfășurate de Biblioteca județeană „Nicolae Iorga” Ploiești, în parteneriat cu bibliotecile publice din județ au fost făcute recomandări de lectură.

Au fost premiați participanții la Concursul „LoculMeuDeCitit”, început pe data de 2 februarie în cadrul „Zilei Internaționale a Cititului Împreună”. Câștigătorul premiului a fost elevul Damian Panait, în vârstă de 6 ani și 3 luni.

Pe Aleea Scriitorilor din bibliotecă a putut fi admirată o expoziție de desene cu tema „Abecedarul din împărăția cărților”, organizată de Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Colegiul Național „Regina Maria” Ploiești, Școlile Gimnaziale din orașul Ploiești: „George Emil Palade”, „I.A. Bassarabescu”, „Andrei Mureșanu” și din localitățile prahovene, Corlătești și Buda.

În intervalul orar 12-13, în cadrul acțiunii „Cărțile, ca florile”, în fața instituției, trecătorilor le-au fost oferite cărți de către bibliotecari.

Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită și în toate școlile din județul Prahova.

În cadrul Proiectului Cultural Național „In memoriam Ioan Grigorescu”, inițiat și organizat de UZPR, Filiala Prahova, elevi de la Liceul Tehnic Energetic ”Elie Radu” Ploiești au lecturat fragmente din opera  renumitului reporter prahovean.

O activitate, două, trei, câteva rânduri citite ar putea părea lipsite de importanță comparativ cu numărul mare de lecturi pe care trebuie să le parcurgă un om în viața lui.

În realitate, au avut rolul lor, chiar și simbolic, de atragere a atenției asupra importanței cărții în formarea individului și în viața societății, de selectare, motivare,  cunoaștere, stimulare a interesului, a spiritului de colaborare și de competiție, a necesității de a avea o carte în bibliotecă, a satisfacției de a realiza o lectură corectă și de a fi  recompensat.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Foto: Iulia Steriade – Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *