◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

ATENŢIONARE URGENTĂ-PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Având în vedere situația de criză prin care trecem, InfoCons – împreună cu Federația  Asociaţiilor de Consumatori – trage un semnal de alarmă cu privire la diferite aspecte, aspecte extrem de sensibile într-o perioadă grea pentru consumatorul și cetăţeanul român.

InfoCons trage un semnal de alarmă și avertizează consumatorul, cât și autoritățile publice cu atribuții de control în domeniu, pentru respectarea legislației și luarea de măsuri suplimentare pentru monitorizarea pieței.

Autoritățile publice cu atribuții de control să verifice, în special, la produsele agroalimentare ca ceea ce este menționat pe etichetă se regăsește real în produs și toate aceste informații să respecte normele în vigoare, atât cele naționale, cât și cele europene.

Solicităm autorităților publice de control ca, pentru siguranța cetățeanului consumator, afectat în special  în această perioadă, să se constituie în echipe să verifice, monitorizeze și să controleze toate produsele de pe piață, pentru a nu pune suplimentar în pericol sănătatea cetățeanului consumator.

Atenționăm toți consumatorii ca, pentru păstrarea sănătății și a unei imunități necesare în special în această perioadă, să achiziționeze produse agroalimentare și farmaceutice doar din spaţii special amenajate și autorizate pentru comercializarea acestor produse, să verifice termenul de valabilitate și depozitare aferent produselor achiziționate, să solicite bonul fiscal, pentru a avea un document justificativ la achiziționarea produselor, atât a celor agroalimentare, cât și a celor farmaceutice.

Consumatorii să fie atenți la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor achiziționate; aceştia trebuie sa elimine ambalajul înainte de introducerea alimentelor în frigider, pentru prevenirea contaminării acestora.

Atenție la extragerea de numerar de la bancomate, care în această perioadă se pot confrunta cu o fraudare a consumatorilor.

Atenție la schimbul valutar, în această perioadă – fiind mulți cetățeni străini care vin în România, cât și cetățeni romani care dețin valută și în această perioadă doresc să efectueze schimbul valutar, să fie atenți la comisioanele aplicate de către casele de schimb valutar. Totodată, să solicite documente justificative aferente acestor tranzacții și să fie realizate doar în spaţii autorizate.

InfoCons este alături de toți consumatori, oferind zilnic acestora sfaturi utile și informări despre diverse produse și servicii.

Totodată, autoritățile cu atribuții de control  în domeniu să monitorizeze modalitatea de depozitare  a produselor agroalimentare, conform legislației naționale si europene, cât și în conformitate cu informațiile menționate pe etichetă, monitorizarea produselor agroalimentare care să respecte informațiile de pe eticheta (ceea ce este menționat pe etichetă, să existe și real în produs ).

Monitorizarea pieței pentru produsele tip „dezinfectați” pentru igiena umană, care pot fi contrafăcute, având în vedere criza creată pentru achiziționarea acestor produse.

De asemenea, suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai achiziționate tipuri de produse în această perioada, care pot fi contrafăcute. Acestea trebuie verificate pentru respectarea conformităţii că ceea ce este scris pe etichetă să fie şi în produs, cât şi autorizarea acestora ca şi suplimente alimentare de către instituţiile abilitate.

Inainte de a ne gândi la noi ca și la consumatori, să nu uitam că vorbim despre oameni, despre noi, copiii nostri, despre părinții nostri și depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu „o9atitudine” și pentru asta InfoCons este alături de fiecare român, de fiecare om. Să fim atenți ce cumpărăm, ce consumăm, în ce cantități și să nu transformăm aceasta perioada de urgenţă, într-o perioadă de ingerare agresivă de prea multe E-uri. Să nu uităm! Orice substanță, într-o cantitate este aliment, în alta, medicament și în alta, otravă. Produsele din comerțul autorizat sunt în limitele de cantități reglementate și autorizate, dar când cumulăm mai multe produse care conțin cam aceleasi substanțe, se poate depăși doza. Atenție! Mai ales pentru copii și vârstnici, să citim de două ori mai mult etichetele, în această perioadă” – spune preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.

economiepolitica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *