◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliști din Belarus condamnați la închisoare

Jurnaliştii celui mai vechi ziar din Belarus au primit pedepse cu închisoarea, ceea ce este considerat cel mai recent pas dintr-o serie de mișcări care vizează represiunea guvernului asupra presei independente, relatează AP.
Editorul-șef al lui Nasha Niva, Yahor Martsinovici, și jurnalistul Andrey Skurko au fost condamnați fiecare la doi ani și jumătate de închisoare. Ziarul a fost blocat în iulie 2021 și interzis ca „extremist” în noiembrie, la aniversarea a 115 de la înființare. Interdicția amenință pe oricine ar publica sau reposta materiale pe Nasha Niva cu închisoare de până la șapte ani.
Majoritatea celorlalți jurnaliști Nasha Niva au părăsit țara și au continuat să publice ziarul online, schimbându-și domeniul, pentru a ocoli blocarea.
Nasha Niva a acoperit pe larg protestele antiguvernamentale masive care au izbucnit după ce președintele Alexander Lukașenko a primit un al șaselea mandate, după un vot prezidențial din august 2020, care a fost denunțat ca fiind manipulat. Autoritățile din Belarus au răspuns printr-o represiune de amploare, care a dus la arestarea a peste 35.000 de persoane. În total, 32 de jurnalişti din Belarus sunt în arest, îşi ispăşesc pedeapsa sau aşteaptă judecarea.
„Am susținut libertatea de exprimare și independența Belarusului, dar ambele au devenit acum vorbe goale. Ziarul a supraviețuit în două revoluții și două războaie mondiale de-a lungul istoriei sale, iar acum este martor la un alt război în care a fost atras Belarus”, punctează Martsinovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *