default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Scriitorul Ştefan Mitroi: „Sunt doar un alergător cinstit la preşedinţia Uniunii Scriitorilor”

Ştefan Mitroi, unul dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Uniunii Scriitorilor, doreşte schimbarea statutului cu privire la numărul de mandate pe care îl poate deţine un preşedinte, dar şi cu privire la felul în care sunt organizate alegerile.
Alegerile pentru Uniunea Scriitorilor Români (USR) au început pe 11 aprilie, dată de la care cei cinci candidaţi au început să viziteze oraşele în care există filiale ale uniunii, pentru a-şi convinge colegii că le merită voturile. Lupta cea grea, cel puţin la nivelul declaraţiilor, pare să fie între actualul preşedinte al USR, Nicolae Manolescu, şi scriitorul Dan Lungu.
Totuşi, există scriitori care au intrat în această luptă ca „alergători cinstiţi”, care, deşi nu speră să câştige, o fac pentru că au dreptul şi pentru că speră „să clatine” lucrurile, să atragă atenţia la anumite probleme. Acesta este cazul autorului „Dulce ca pelinul”, Ştefan Mitroi, a cărui candidatură reprezintă o formă de protest, considerând că Nicolae Manolescu, criticul, trebuie văzut diferit de Nicola Manolescu, administratorul.

Scriitorul îl respectă pe critic, nu vrea „să îi dărâme statuia”. Totuşi, în prima zi de alegeri, la Craiova, a fost dezamăgit, pentru că a observat că la adunare, au fost încercări de a-l „beatifica” pe Manolescu, un om „cât se poate de viu”.
Contracandidaţii actualului preşedinte USR, punctează Mitroi, nu vin să îi dărâme statuia, ci îşi exercită un drept, acela de a încerca să apere, să sprijine „bruma de democraţie din Uniunea Scriitorilor”. „Dacă ar fi un singur candidat şi acelaşi de la un mandat la altul, n-am mai putea vorbi nici măcar de atâta democraţie. Despre asta e vorba”, a mai explicat candidatul Ştefan Mitroi. Prioritatea, revenirea la două mandate
În ceea ce priveşte schimbările pe care scriitorul le-ar face dacă ar fi să fie ales, prioritatea ar reprezenta-o schimbarea statutului: readucerea mandatelor preşedintelui USR la numărul de două, aşa cum era înainte ca Manolescu să îl modifice. Este un lucru dovedit, crede Mitroi, că atunci „când un om ocupă prea mult timp un scaun, lucrurile începsă nu mai miroasă frumos”, lucru dovedit şi de practica ţărilor occidentale. „Americanii, de exemplu, au avut preşedinţi de succes, dar niciun preşedinte nu candidează mai mult de două mandate.
A fost o excepţie cu un preşedinte care a ajuns la patru mandate, dar era în vreme de război, era o situaţie de excepţie, condiţii speciale”, mai spune Ştefan Mitroi. Totuşi, continuă el, Nicolae Manolescu se află la conducerea USR de 13 ani, timp în care aceasta şi-a pierdut sediul. Tot în această perioadă, şi-a pierdut sediul şi Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) care, din sediul din bulevardul Dacia, a fost mutat, în urmă cu aproximativ patru ani, pe strada Nicolae Cretzulescu. „Este adevărat, Muzeul literaturii nu este în jurisdicţia USR, ci a Consiliului General al Primăriei Capitalei, dar totuşi, există o legătură sufletească, să spun aşa, între USR şi MNLR…
Nu am văzut o prea mare suferinţă la nivelul conducerii instituţiei pentru pierderea acestor două clădiri emblematice pentru ce înseamnă viaţa literaturii din România. Nu am văzut”, a mai explicat Mitroi.
Un strop de iubire pentru USR
Ştefan Mitroi nu vrea să îl atace pe Mnaolescu, nu vrea, de fapt, să atace pe nimeni. Candidând, vrea să spună ceea ce crede el că ar putea face pentru uniune, să îi convingă pe colegii din celelalte filiale de faptul că nu ar mai trebui să semene climatul literar cu cel politic.

Pentru acest candidat, când se vorbeşte despre cărţi şi scriitori, se vorbeşte despre iubire. „Poate că sunt un mare naiv”, completează el. Schimbarea organizării alegerilor Ştefan Mitroi ar schimba, în ceea ce priveşte statutul, nu numai numărul de mandate, ci şi forma de organizare a alegerilor pentru conducerea USR.
Până în urmă cu mai bine de cinci ani, a explicat scriitorul, se organiza o singură adunare generală, într-o singură întâlnire era aleasă conducerea. „Acum, adunarea generală este segmentată în 20 de părţi”. Candidaţii trebuie să meargă în 20 de filiale, să spună aceleaşi lucruri, fapt care duce, mai spune scriitorul, la neputinţa de a fi original, pentru că „nu poţi vorbi în 20 de feluri, când la creatori, la scriitori, originalitatea este, sau ar trebui să fie, o trăsătură esenţială”.

Schimbarea de atitudine
După adunarea de la Craiova de pe 11 aprilie, Ştefan Mitroi şi-a propus să îşi schimbe atitudinea. A existat un contrast între Manolescu şi ceilalţi patru contracandidaţi. Mitroi spune că cel dintâi a venit la confruntare cu o întreagă echipă, cu toată conducerea USR, „artilerie grea”.
Manolescu s-a prezentat la adunare cu prim-vicepreşedintele uniunii, cu vice-preşedintele, cu redactorul şef al revistei „România Literară”, cu directorul de imagine al USR, respectiv cu două avocate, a povestit Ştefan Mitroi. Contracandidaţilor li s-a spus că toţi aceşti membri din conducere pot fi consideraţi parte din echipa fiecăruia, însă, adaugă scriitorul, aceştia vorbesc doar în favoarea lui Manolescu, în niciun caz în favoarea vreunuia dintre ceilalţi candidaţi.

Precum scriitorii din generaţiile mai tinere, simte că nu este reprezentat cum ar trebui. De asemenea, punctează el, se vorbeşte prea puţin de condiţia socială a scriitorilor. „Mai bine de jumătate dintre membrii USR… sunt oameni de condiţie socială precară, oameni săraci care trăiesc de pe o zi pe alta, nu mai au respectabilitatea, vizilitatea de altă dată”.
Vremurile sunt altele, îşi dă seama de acest lucru, dar totuşi, uniunea ar putea să facă mai mult în această privinţă.
Mitroi a dat exemplul aniversărilor.
Când un scriitor împlineşte o anumită vârstă, ar trebui să primească măcar un telefon, să i se ureze „la mulţi ani”. Dacă nu se poate să i se ofere bani, să i se ofere măcar o strângere de mână.

Despre tinerii scriitori
Întrebat despre cum ar putea USR să se deschidă către scriitorii mai tineri, Ştefan Mitroi spune că şi-a dat seama că mulţi dintre aceştia „pur şi simplu nu vor să intre în uniune, nu îi interesează această formă de asociere, nu îi interesează ce se întâmplă acolo, simt că nu ar fi reprezentaţi în măsura în care ar vrea.” Totuşi, scriitori tineri au puterea de a se reprezenta singuri, prin cărţile pe care le semnează, consideră Mitroi. În foarte multe ţări nu există astfel de uniuni, sau nu există de mult timp, însă scriitorii de valoare au continuat să apară. Pe Tolstoi, Faulkner, Hemingway, Garcia-Marquez, Saramago sau Baudelaire, a mai adăugat Mitroi, nu calitatea de membru la o uniune i-a făcut scriitori de valoare.
Cel mai probabil, tinerii scriitori de azi ştiu aceste lucruri mai bine decât le ştia generaţia din care face parte Ştefan Mitroi, la vârsta lor. „Nu au nevoie de o uniune, au nevoie de talentul lor şi de solidaritatea lor de generaţie. Le sunt suficiente aceste lucruri”, a conchis scriitorul. De asemenea, dacă o să vină într-o zi gloria literaturii române, poate Nobelul, „nu va veni dinspre USR, nu va fi vreun merit care să fie pus în legătură cu ea, ci va veni doar dinspre scriitori, ca individualităţi”.

Alegerile USR
După ce şi-au depus candidaturile la secretariatul USR şi după ce proiectele de conducere au fost publicate pe site-urile tuturor filialelor, scriitorii îşi susţin în această lună candidatura la Adunările Generale ale filialelor din ţară şi din Bucureşti. Membrii USR prezenţi la aceste adunări vor vota într-o urnă Preşedintele Filialei, Comitetul de Conducere al Filialei şi reprezentanţii în Consiliul Uniunii scriitorilor. Într-o urnă separată, membrii adunării îl votează pe Preşedintele USR.
Urna cu voturile exprimate pentru Preşedintele USR. se sigilează de către Comisia de Monitorizare a Alegerilor (CMA), comisie ce va păstra, într-un spaţiu securizat, toate urnele cu voturile exprimate pentru Preşedintele USR. Urnele cu voturile pentru preşedinţii filialelor şi reprezentanţi se deschid după fiecare vot din filiale.
Pe 5 mai, la finalul perioadei de alegeri, când este convocată prima şedinţă a noului Consiliu de conducere, urnele cu voturile pentru preşedintele USR, vor fi deschise simultan, la Bucureşti, iar voturile vor fi numărate de către CMA.

Adevarul.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.