◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Capitala statului Chile raționalizează apa „din cauza severității schimbărilor climatice”

După o secetă record, care a intrat în cel de-al 13-lea an, Chile a anunţat un plan fără precedent de raţionalizare a apei pentru capitala Santiago, oraş cu aproape șase milioane de locuitori, relatează Reuters. „Ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a Santiago, când trebuie să ne pregătim pentru o lipsă suficientă de apă pentru toţi cei care locuiesc aici. Este prima dată în istorie când capitala Santiago este supusă unui plan de raţionalizare a apei din cauza severităţii schimbărilor climatice”, a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă.
Planul autorităților include un sistem de alertă pe patru niveluri – de la verde la roşu – şi începe cu anunţuri ale serviciului public, continuă cu limitarea presiunii apei şi se încheie cu reduceri de apă prin rotaţie, de până la 24 de ore, pentru circa 1,7 milioane de clienţi. Sistemul de alertă se bazează pe capacitatea râurilor Maipo şi Mapocho care alimentează cu apă capitala şi care au fost afectate de scăderea nivelului apei, pe măsură ce seceta a continuat.
Guvernul chilian estimează că disponibilitatea apei la nivelul ţării a scăzut cu 10%, până la 37%, în ultimii 30 de ani şi ar putea scădea cu încă 50% în nordul şi centrul Chile până în 2060.

„Este prima dată în istorie când capitala Santiago este supusă unui plan de raţionalizare a apei din cauza severităţii schimbărilor climatice”, a spus Orrego. „Este important ca cetăţenii să înţeleagă că schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *