◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Costa Rica, în stare de urgență națională din cauza unui atac comis de criminali cibernetici

Președintele Rodrigo Chaves a semnat un decret executiv care descrie atacul din 18 aprilie drept un act de „terorism cibernetic”. Decretul înseamnă că o stare de urgență este în vigoare în întregul sector public al țării, ceea ce reprezintă o premieră mondială pentru răspunsul unui stat la un atac cibernetic. O postare pe pagina de Facebook a președintelui a confirmat decretul.
Banda de ransomware Conti a susținut că se află în spatele atacului. Acesta încearcă să stoarcă milioane de la guvernul statului Costa Rica prin publicarea online a datelor furate, precum și făcând sistemele IT inutilizabile în mai multe ministere.
Departamentul de Stat al SUA a citat atacul atunci când a anunțat recompense de până la 15 milioane de dolari pentru informații despre conducerea bandei. „Căutăm să colaborăm cu națiuni care doresc să facă dreptate acelor victime afectate de ransomware”, arată Departamentul, care adaugă că grupul „a fost responsabil pentru sute de incidente de ransomware în ultimii doi ani și FBI estimează că a câștigat peste 150 de milioane de dolari din plățile făcute de victime”.
Pe de altă parte, jurnalele de chat interne sugerează că este vorba despre sume mult mai mari, scrie The Guardian.
Alexandra Paulus, membru pentru politica internațională de securitate cibernetică la think tank-ul Stiftung Neue Verantwortung (Fundația pentru Noua Responsabilitate) din Berlin, a declarat pentru Sky News că atacul este comparabil cu altul, asupra municipalității germane Anhalt-Bitterfeld: „Serviciile municipale au fost afectate săptămâni la rând, forțând autoritatea să declare starea de dezastru și să cheme forțele armate germane, pentru sprijin”.
Starea națională de urgență din Costa Rica are scopul de a „permite societății noastre să răspundă acestor atacuri ca acte criminale”, a spus președintele Chaves.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *