◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Europa a alocat miliarde de euro pentru reintegrarea migranților africani în țările lor

Confruntați cu sute de mii de refugiați care au sosit în țările UE în 2015, factorii de decizie din statele membre au simțit presiunea de a reacționa rapid și demonstrativ. Întrunindu-se cu liderii mai multor țări africane în capitala Maltei, Valletta, aceștia au decis să aloce bani – Fondul fiduciar de urgență al UE pentru Africa (EUTF) trebuia să „abordeze cauzele fundamentale ale migrației neregulate”, astfel încât mai puțini africani să încerce să-și facă drumul – adesea periculos – către Europa, arată o analiză a Deutsche Welle.
Șase ani și cinci miliarde de euro mai târziu, împreună cu redacțiile partenere din cadrul Rețelei europene de jurnalism de date, DW face un bilanț al EUTF. Peste 250 de proiecte au fost inițiate până la sfârșitul oficial al fazei de atribuire a proiectelor în decembrie 2021, iar multe dintre ele sunt încă în desfășurare, iar nivelul maxim de debursare a fondurilor EUTF a avut loc în vara anului 2020. EUTF a avut mai multe obiective care au fost prezentate ca fiind egale în documentele inițiale: abordarea cauzelor fundamentale ale migrației ilegale, prevenirea și combaterea contrabandei și a traficului, consolidarea protecției persoanelor care fug din casele lor, îmbunătățirea cooperării în materie de returnare și reintegrare și promovarea posibilităților. pentru migrația legală.
Banii nu au fost alocați în mod egal pentru aceste obiective. Deși un document de situație din februarie 2018 a precizat că „cea mai mare parte a resurselor sunt dedicate creării de locuri de muncă și dezvoltării economice”, doar 10% din fonduri au fost alocate acestui obiectiv.
Obiectivul de a investi în primul rând în crearea de locuri de muncă s-a schimbat două luni mai târziu, la o reuniune a Consiliului Strategic al EUTF. Așa că nu este o surpriză că aproape un sfert din fonduri – cea mai mare pondere – au intrat în gestionarea migrației.
Majoritatea africanilor care își părăsesc casele – voluntar sau forțat – caută să se mute în țările și regiunile vecine din Africa. În 2020, de exemplu, 80% dintre migranții africani nu au părăsit continentul, potrivit Institutului pentru Studii de Securitate. În ciuda obiectivului declarat de a îmbunătăți condițiile care îi determină pe africani să migreze ilegal pe rute periculoase, EUTF „a avut de-a face mai mult cu Europa decât cu Africa, deoarece pentru Austria să găzduiască 40.000 de migranți ilegali este mai îngrijorător decât pentru Uganda să găzduiască 1,3 milioane de refugiați”, susține Mehari Taddele Maru, profesor la Centrul de Politică a Migrației și fost coordonator de program pentru migrație la Comisia Uniunii Africane.
Deși o intenție declarată inițială a EUTF a fost de a sprijini, de asemenea, mai multe căi legale pentru africani către țările UE, fondul s-a concentrat în principal pe migrația neregulată.
Agenția de frontieră a UE, Frontex, a înregistrat mai puține treceri neregulate a frontierei de către cetățenii africani de la înființarea EUTF în 2015, iar africanii au depus mai puține cereri de azil în statele membre ale UE.
Deși mai puțini africani au ajuns în Uniunea Europeană, oamenii de pe tot continentul au continuat să-și părăsească casele în număr din ce în ce mai mare. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), numărul africanilor care și-au părăsit – sau au fugit – casele și au devenit strămutați în interior sau refugiați în alte țări africane aproape că sa dublat între 2015 și 2020.

Au existat încercări de a aborda problemele sistemice și structurale. Proiectul EUTF cu cea mai mare finanțare, de exemplu, se concentrează pe „construirea statului” în Somalia. Guvernul a fost sprijinit cu 107 milioane de euro pentru consolidarea instituțiilor și extinderea serviciilor sociale, având ca obiectiv principal creșterea încrederii altor state, a potențialilor creditori și a populației în guvern. Potrivit site-ului web al proiectului, rezultatele acționabile sunt două „strategii, legi, politici și planuri dezvoltate și/sau susținute direct”, precum și patru „sisteme de planificare, monitorizare, învățare, colectare a datelor și analiză înființate, implementate și/sau consolidat” cu finanțarea de până acum.
Un alt exemplu este un proiect de 54 de milioane EUR în Sudan al Programului Alimentar Mondial al ONU, care ar fi oferit asistență legată de nutriție și securitate alimentară pentru 1,1 milioane de oameni.
Deoarece EUTF a fost înființat ca un instrument de urgență pentru a reacționa la migrație și a atribui proiecte rapid și flexibil, nu a fost neapărat conceput ca un efort pe termen lung. Mai mulți observatori au declarat pentru DW că anumite cauze fundamentale ale strămutării și migrației nu pot fi abordate în mod adecvat printr-un instrument conceput pentru a aborda problemele pe termen scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *