default-logo

„Partizanii” cibernetici din Belarus luptă pentru Ucraina

O rezistență discretă, dar eficientă la invazia rusă a Ucrainei este la lucru din țara vecină Belarus. Pentru acești luptători tehnologici, susținerea efortului de război ucrainean este și o modalitate de afirmare a independenței propriei lor țări lor față de Rusia, scrie voxeurop.eu. „Înainte de războiul din Ucraina erau 35 de partizani cibernetici, acum sunt 60. Continuăm să primim cereri de la persoane dornice să ni se alăture, nu numai din Belarus și Europa de Est, ci și din țările occidentale, din Asia și Africa”, detaliază Iuliana Shemetovets, purtătorul de cuvânt al cestui grup.
Persoanele noi nu sunt imediat introduse în activitățile și planurile grupului. Mai întâi trebuie să fie verificate temeinic și să îndeplinească o serie de sarcini. „Nu toți recruții vor lua parte la atacuri. Munca noastră acoperă un alt front crucial; include dezvoltarea mijloacelor de comunicare sigure și analiza datelor. Nucleul grupului Cyberpartisans a fost format în 2020”, adaugă Shemetovets.
Majoritatea partizanilor cibernetici sunt voluntari. Acum au făcut din Ucraina prioritatea lor; în opinia grupului, va fi imposibil pentru Belarus să obțină independența fără o Ucraina liberă. „Asistăm grupurile cibernetice ucrainene și structurile de stat prin transmiterea informațiilor esențiale către acestea, de exemplu transmiterea detaliilor soldaților belaruși către Serviciul de Securitate ucrainean și acordarea accesului la anumite sisteme. De asemenea, cooperăm direct cu Forțele Armate ale Ucrainei”, mai spune Shemetovets.
Partizanii cibernetici invocă două motive pentru acțiunile lor: de a încetini mișcarea trupelor ruse către Ucraina și, astfel, de a oferi ucrainenilor mai mult timp pentru a evita atacul; de a clarifica faptul că poporul belarus nu vrea trupe rusești pe pământul său și va rezista.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.