◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Alec Luhn, Vice News: „Jurnalismul independent din interiorul Rusiei a murit”

Cenzura rusă în legătură cu războiul pe care la declanșat în Ucraina a dus la prăbușirea jurnalismului independent în țară, izolând publicul rus de restul lumii. O modificare a Codului penal rus, care incriminează difuzarea de „informații false” despre armata federației, a fost adoptată la opt zile după invadarea Ucrainei și prevede că jurnaliştii trebuie să respecte descrierile militare oficiale ale conflictului. Cei despre care se consideră că au transmis „informații în mod deliberat false” riscă o amendă de la 3 milioane de ruble (20.600 de lire sterline) la 5 milioane de ruble sau zece ani de închisoare. Dacă aceste presupuse informații false se referă la armata rusă, pedeapsa cu închisoarea crește la maximum 15 ani.
De când legea a fost adoptată, peste 30 de instituții media ruse independente au fost forțate să se închidă, inclusiv Meduza, The Moscow Times, TV Rain, Znack sau The Bell. Ziarul independent Novaya Gazeta, editat de câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2021, Dmitri Muratov, și-a suspendat operațiunile în urma avertismentelor repetate din partea Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a mass-media, în timp ce Echo of Moscow, unul dintre puținele posturi de radio independente din Rusia, a fost scos de la difuzare.
Alec Luhn, corespondent Vice News care se afla în Rusia când a fost lansată invadarea Ucrainei, a declarat pentru Press Gazette că „puținul jurnalism independent rămas în țară a dispărut. După invazie a devenit foarte clar că nu va mai fi tolerat jurnalismul independent, deoarece miza era prea mare. Aceasta este o invazie care a fost foarte costisitoare. Kremlinul nu a vrut ca oamenii să se gândească și nici măcar să pună la îndoială motivațiile acestui război, costul acestui război, necesitatea acestui război. Ei au vrut doar să mobilizeze populația și să nu aibă niciun fel de jurnaliști curioși, care să ridice vreo îndoială. În timp ce jurnaliștii ruși transmit în continuare de peste granițe, jurnalismul independent din interiorul Rusiei a murit”.
Samuel Greene, directorul Institutului Rusiei de la King’s College, din Londra, a declarat pentru Press Gazette: „Este o pastilă destul de greu de înghițit pentru oricine se consideră jurnalist independent, așa că unii au decis că, dacă nu-și pot face meseria cu onestitate și în siguranță, atunci nu o vor face deloc. Alți jurnaliști au fugit din țară pentru a putea continua să relateze în siguranță”.
Schimbarea rapidă și natura strictă a regulilor, atât scrise, cât și nescrise, a făcut ca multe organizații străine să se simtă inconfortabil să opereze în Rusia. BBC, CBC, Bloomberg, CNN, CBS, ABC, New York Times și Conde Nast și-au suspendat parțial sau total acoperirea din interiorul Rusiei după adoptarea „legii știrilor false”.
Această eliminare rapidă a știrilor independente a avut un impact dramatic asupra percepției ruse despre războiul din Ucraina și a decuplat publicul din Rusia de adevărul asupra a ceea ce se întâmplă. „Este greu să fii optimist când fiecare jurnalist rus independent pe care îl cunosc a părăsit Rusia. Desigur, dacă și când războiul se termină, situația se va schimba, dar… având în vedere erodarea lentă a libertății de exprimare de-a lungul anilor în Rusia, este foarte greu de imaginat că se va reveni”, punctează Luhn, citat de pressgazette.co.uk. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *