◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Europarlamentarii propun ca partidele politice europene să poată obține finanțare și din afara UE

Deputații europeni doresc să extindă domeniul de aplicare a legii privind partidele politice europene pentru a le permite acestora să se înregistreze și să obțină finanțare în țări din afara UE.
Partidele politice europene au devenit independente în iulie 2004, când noile reglementări ale UE le-au permis să primească finanțare anuală de la Parlamentul European. De atunci, suma totală a finanțării UE disponibile pentru partidele politice europene a crescut de la 6,5 milioane euro în 2004 la 46 milioane euro în 2021, potrivit EURACTIV.
Comisia Europeană a dezvăluit recent planuri de modernizare a legii care guvernează activitățile și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor afiliate acestora, menită să le facă mai viabile din punct de vedere financiar, să reducă birocrația și să le faciliteze contribuția și participarea în campaniile naţionale. Una dintre propunerile Comisiei este de a permite partidelor și fundațiilor politice europene să colecteze contribuții de la partidele sau organizațiile membre situate în țări aparținând Consiliului Europei, organizația cu sediul la Strasbourg care promovează democrația și drepturile omului. Potrivit Comisiei, aceste contribuții ar putea fi în valoare de până la 40% din bugetul total.
Legislatorii UE doresc, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare care să permită utilizarea finanțării UE pentru campaniile naționale pentru referendum, dar această abordare s-ar putea dovedi controversată. Un raport al Curții de Conturi Europene a avertizat că „nu ar fi recomandabil să se permită finanțarea campaniilor naționale de referendum de către partidele politice europene”, pe motiv că „ar fi prea dificil să se stabilească dacă aceste campanii au fost finanțate din bani naționali sau ai UE”. De asemenea, ar putea crește riscul de interferență străină, susțin criticii măsurii.
Charles Goerens, coraportorul Parlamentului pentru acest dosar și membru al grupului liberal Renew Europe, a spus că este „timpul pentru o sferă politică mai democratică și europenizată” și că propunerile Parlamentului „oferă șansa de a consolida reprezentarea la nivelul UE, inclusiv pentru persoanele din afara acesteia”.
Deputații își vor adopta oficial poziția într-un vot în plen în luna septembrie, în vederea finalizării legii până la jumătatea anului 2023, înainte de alegerile europene din 2024. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *