◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Religia cel mai mare și frumos spectacol de pe pământ

            Principalele motivații ale Iluminismului a fost să priceapă cum funcționează natura, cealaltă parte a fost dezgustul față de violența religioasă desfășurată în majoritatea zonelor pământului secole întregi. Războaiele aveau consecințe dezastroase pentru oameni. Gânditorii iluminiști au observat că religiile se contraziceau în permanență. Unele chiar inventau câte un nou Dumnezeu, de parcă n-ar fi unul singur. Fiecare religie era convinsă și insista în această poziție că deține adevărul revelat de Dumnezeu și că celelalte religii se  înșeală. Au fost cazuri când religia a ajuns să prea controlul într-o țară supunând oamenii. Reprezentanții religiilor erau mereu în conflict , precum s-a întâmplat în Europa după Reforma  protestantă. Se pare că acolo unde erau câteva zeci de religii, păreau să conviețuiască în pace1

            În urma acestei constatări, Iluminismul a tras două concluzii. Prima a fost aceea  că o societate era mult mai sigură când sub umbrela ei coexistau mai multe religii. O bună măsură care garanta pacea era scoaterea discriminării în afara legii și practicarea toleranței. A doua concluzie pe care Iluminismul a înțeles-o  a fost aceea că, în vreme ce religia ar trebui tolerată în cadrul societății, aceasta nu ar trebui să aibă niciodată controlul asupra societății. În țările islamice unde religia conduce societatea, dictatura e în floare. Autoritatea liderilor religioși ar trebui să se limiteze doar la comunitățile lor de credincioși.

            În Europa a apărut statul laic sau secular. În România acest fenomen a apărut timid începând din perioada lui Cuza, când au fost secularizate averile mănăstirilor și bisericilor. Cuvântul secular provine din latinescul saeculum care înseamnă durată. Cu timpul a luat sensul de timp opus eternității, de lume în contrast cu Biserica, de gândire umană în opoziție cu revelația religioasă.

            După cum am văzut, multe religii discriminează femeile. Mai ales în statele islamice. Cărțile lor sfinte spun că Dumnezeu a creat femeia pentru a-l ajuta pe bărbat, și nu pentru a fi superioară lui. În societățile laice, inclusiv în ortodoxie, discriminarea femeilor este considerată greșită din punct de vedere etic și moral, iar în unele cazuri este considerată o infracțiune care te poate duce în fața justiției.

            Un alt principiu considerat infracțiune este homosexualitatea. Cărțile Sfinte condamnă acest mod de viață și bine fac. În unele părți de pe Terra cei care practică acest mod de viață sunt condamnați la moarte. În alte țări aceste practici sunt acceptate.

            Învierea morților a reprezentat o nouă idee în iudaism și va rămâne o noțiune discutată mereu și uneori controversată. Cu timpul au fost învățători evrei care s-au împărțit în două tabere, unii credeau în această idee, și alții nu. În cartea lui Daniel descoperim că acesta nu credea în îmbierea personală, el spune că o să învie odată toată lumea. Toată lumea o să doarmă în morminte până în momentul în care Dumnezeu avea să pună capăt istoriei, în acel moment vor învia toți deodată pentru a veni la Judecată. Iar Daniel  credea că nu peste mult timp vor învia cu toții.

            Însă, pe scena istoriei a apărut un nou personaj, iritant, neîncrezător ce pune întrebări ciudate. Acesta este Ereticul care contrazice toate sistemele de gândire. Putem învăța multe de la el. Am descoperit în Biblia evreiască un astfel de eretic, acesta este Iov. Acesta în cartea sa spune: ”nu fi atât de convins că știi cine este Dumnezeu și care este planul Lui. “

     Al.Florin Țene / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *