default-logo

Jurnalism sub teroare în Afganistan

La un an de la preluarea puterii de către talibani, organizațiile de știri afgane contestă restricțiile și atacurile și continuă să lupte pentru supraviețuire în condiții teribile, pe fondul unui regim de cenzură din ce în ce mai restrictiv, care vizează jurnaliștii independenți, al ieșirii silite din țară a multor lucrători media și al unei economii în declin a țării, constată un nou raport special publicat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
Evaluarea, intitulată „Criza presei din Afganistan”, constată o deteriorare semnificativă a libertății presei, marcată de cenzură, arestări, atacuri și restricții. În același timp, raportul prezintă tenacitatea și reportajele acelor jurnaliști care au rămas și munca valoroasă a profesioniștilor afgani care lucrează în exil. „Mișcările talibanilor de a reprima mass-media au un impact devastator. Măsurile deosebit de restrictive care vizează femeile jurnaliste reprezintă o încercare de a le șterge din viața publică. Jurnaliştii rămaşi din Afganistan sunt hotărâţi să continue să relateze, dar ei şi vasta comunitate de lucrători mass-media aflați în exil nu pot fi lăsaţi să depăşească singuri obstacolele. Talibanii trebuie să se confrunte cu presiuni internaționale pentru a înceta atacul asupra unei prese libere”, susține președintele CPJ, Jodie Ginsberg.
Raportul CPJ, bazat pe interviuri cu o gamă largă de reporteri și directori de presă afgani, documentează arestările, atacurile și amenințările arbitrare ale talibanilor la adresa jurnaliştilor – precum și teama și autocenzura generate de aceste noi măsuri. În ultimul an s-a înregistrat o scădere abruptă a numărului de ziare, posturi de radio și alte surse de știri afgane, precum și o prăbușire a numărului de femei jurnaliste. „Jurnaliştii afgani navighează într-un mediu periculos, deoarece teama de talibani dă o dublă lovitură pentru mass-media”, punctează Steven Butler, consultant senior de programe CPJ şi unul dintre autorii raportului. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*