default-logo

Jurnaliștii turci cer o noua lege a publicității de stat

Jurnaliştii din Turcia cer o nouă lege cu privire la veniturile din publicitatea publică, după ce o decizie a Curţii Constituţionale a declarat că agenţia de stat responsabilă în domeniu a încălcat libertatea presei, acţionând ca un instrument politic al guvernului. Potrivit BalkanInsight, jurnaliştii turci solicită Parlamentului să pregătească imediat o nouă lege. „Curtea Constituțională a statuat că deciziile Agenției de Publicitate au încălcat libertatea presei. Facem apel la Agenția de Publicitate să acționeze în baza acestei hotărâri și la Parlament să schimbe legea”, susține Uniunea Jurnaliştilor din Turcia, TGS.
Curtea Constituțională a țării a decis că amenzile impuse presei de către agenția de publicitate în presă, BIK, au încălcat libertatea presei. „BIK s-a transformat într-un instrument de penalizare care poate avea un efect descurajant asupra unor membri ai presei”, argumentează Curtea. Potrivit instanței, BIK a redus veniturile din reclamele publice ale mass-media, numind asta „o problemă sistematică”. De asemenea, Curtea Constituțională a anulat legea aferentă BIK, afirmând că „limitele autorității acesteia au fost lărgite într-un mod imprevizibil”.
În urma deciziei, Parlamentul trebuie să creeze o nouă lege. Între timp, BIK a anunțat că nu va aplica noi amenzi până când noua lege va fi adoptată de Parlament.
Organismele de supraveghere a presei internaționale și criticii guvernării autoritare a președintelui Recep Tayyip Erdogan spun că interdicțiile și amenzile pe termen nedeterminat impuse de BIK reprezintă încă un instrument de suprimare a disidenței în mass-media.Veniturile publicitare de stat sunt vitale pentru supraviețuirea multor organisme de presă mici și independente din Turcia, iar BIK are dreptul să distribuie aceste venituri și să reducă publicitatea publică pentru orice mijloc mass-media.
Turcia s-a clasat pe locul 149 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei realizat de organizația Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Lasă un răspuns

*