default-logo

Proiectul Cultural Național „In memoriam: Ioan Grigorescu” a ajuns la final

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la trecerea în eternitate a scriitorului și jurnalistului ploieștean Ioan Grigorescu, Filiala Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a inițiat și coordonat Proiectul Cultural Național ”In memoriam: Ioan Grigorescu”, desfășurat în regim de voluntariat, în perioada 1 iunie 2021-1 iunie 2022.
Proiectul a avut cu obiectiv principal cunoașterea vieții și activității lui Ioan Grigorescu și ca obiective secundare: omagierea personalității lui Ioan Grigorescu, stimularea interesului pentru călătorie și pentru creații jurnalistice, precum: reportaj, fotoreportaj, cronică și interviu; stimularea creativității, a spiritului de competiție și de echipă, promovarea valorilor.
La proiect au luat parte reviste, site-uri, cenacluri, școli, muzee, biblioteci, posturi Radio și TV și un număr mare de jurnaliști, scriitori, profesori, bibliotecari, muzeografi, ghizi turistici, elevi, oameni de artă, din țară și din diaspora.
Proiectul s-a desfășurat pe mai multe secțiuni:
I Ioan Grigorescu – Evocarea vieții și activității
II De la „Spectacolul lumii” lui Ioan Grigorescu la „Spectacolul lumii” de astăzi
III Un nou spectacol al lumii
Au fost evocate aspecte ale vieții și activității lui Ioan Grigorescu, unele din ele prezentate chiar de către fiul acestuia, cineastul Jon Grig, într-un dialog televizat și într-o întâlnire directă, cu mai mulți participanți.
Au fost realizate slide-uri cu fotografii care îl prezintă pe Ioan Grigorescu în diferite momente ale vieții sale, slide-uri cu imagini ale cărților sale existente în Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești, recenzii ale cărților sale, au fost lecturate fragmente din opera sa, au fost vizionate câteva din filmele pe care le-a creat singur sau în colaborare cu Jon Grig.
Participanții și-au spus părerea despre acestea și au creat ei înșiși reportaje și fotoreportaje despre locuri vizitate, cronici despre evenimente culturale și despre diverse personalități.
Au fost prezentate cărți, reviste, instituții, au fost luate interviuri unor personalități contemporane.
Activitățile desfășurate au fost mediatizate în reviste și pe site-uri, la posturi de Radio si TV, participante la proiect.
O parte din activități s-au desfășurat cu participare directă, altele online.
Rezultatele proiectului se află la fiecare participant, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești și la Filiala Prahova a UZPR și ne exprimăm încrederea că vor fi valorificate în cadrul unor activități viitoare, la nivel individual și comunitar.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*