default-logo

Zborul din august

Sunt puţini oameni care au reuşit să-şi vadă împlinit idealul pentru care au luptat o viaţă întreagă, al căror rost existenţial i-a absorbit în întregime. Un asemenea om a fost avocatul Ioan Lup, din Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud, general de flotilă aviaţie (r.), plecat încă din timpul studenţiei în inima capitalei. În fiecare vară era nelipsit din satul copilăriei sale. Venea cu drag acasă să se întâlnească cu cei care i-au mai rămas în viaţă, cu prietenii şi cunoscuţii, în preajma cărora  îşi depăna amintirile. Avea ceva deosebit în sufletul lui şi reuşea să cucerească pe oricine, vorbind ca nimeni altul despre necazurile de altădată, despre bucuriile şi mai ales despre neajunsurile cotidiene.

Crescut şi educat în iospiritul dreptăţii, ideal care l-a însoţit pe tot parcursul vieţii, avocatul Ioan Lup a devenit o personalitate marcantă în arealul bucureştean. Viaţa, însă, nu i-a oferit numai satisfacţii, ci şi suferinţe. Rămas orfan de mamă în preajma Primului Război Mondial şi apoi de tată, Ioan Lup trece printr-o experienţă care îl va marca toată viaţa. În 1941 este chemat sub arme în calitate de ofiţer de aviaţie. Pregătirea sa de excepţie, la care se adaugă curajul şi spiritul său de sacrificiu, fac din el un om cu înalte virtuţi militare. Nici în aceste momente de grele încercări pentru ţară, nu şi-a uitat familia de la care nu avea ştiri de mai multă vreme. În august 1944, a trecut cu avionul peste Carpaţi şi s-a îndreptat într-o misiune spre meleagurile natale. Zburând deasupra localităţii sale natale, a reperat casa ,,lelei” Rodovica, mama lui vitregă, şi după câteva raiduri la o înălţime potrivită, a lăsat un plic adresat celor de acasă. A fost un exerciţiu greu pe care nu l-a uitat niciodată.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a îndeplinit 32 de misiuni militare, situându-se printre zburătorii de elită. Într-una dintre acestea, aviatorul Ioan Lup este rănit grav, dar credinţa sa în Dumnezeu şi dorinţa de a trăi l-au salvat  foarte repede, reluându-şi activitatea de aviator încercat.

Meritele sale în războiul pentru reîntregirea României au fost recunoscute de către regele Mihai şi de către Ministerul Apărării Naţionale. Stau mărturie în acest sens cele 6 decoraţii şi 2 medalii care i  s-au acordat:

  • Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, clasa Cavaler;
  • Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, clasa Prima şi A doua Baretă la Crucea de Aur;
  • Ordinul Virtutea Aeronautică cu Spade, Clasa Crucea de Aur;
  • Steaua României cu Spade şi Panglica de Virtute Militară, clasa Cavaler;
  • Ordinul Coroana României cu Spade şi Panglica de Virtute Militară, clasa Cavaleri;
  • Crucea de Fier clasa a doua;
  • Medalia Crucea comemorativă – 50 de ani de la încheierea războiului;
  • Medalia comemorativă a Federaţiei Statelor Ruse.

După încheierea războiului, Ioan Lup s-a numărat printre vajnicii luptători ai rezistenţei anticomuniste pentru care a avut de suferit multă vreme. Persecuţiile s-au ţinut lanţ, dar a reuşit treacă cu succes peste ele, nu fără să-i lase răni adânci în suflet. A fost terorizat şi prigonit pentru ideile sale democratice. Ani la rând şi-a găsit refugiul în preajma locurilor natale sau în altă parte, unde să nu fie găsit. Era omul care ştia foarte multe, vorbea calm şi cu înţelepciune, purta în suflet acea  dragoste neţărmurită  faţă de oameni şi se gândea mereu la fericirea întregii ţări.

Imediat după revoluţia din decembrie 1989, Ioan Lup devine senator şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului României. În timpul mandatului său este preocupat de rezolvarea problemelor apărării naţionale şi îşi aduce o contribuţie importantă la realizarea şi adoptarea Legii veteranilor şi a văduvelor de război. În această perioadă a fost avansat la gradul de general în rezervă, flotila aviaţie. Pentru faptele sale demne de admiraţie şi pentru mândria de a avea un asemenea fiu care să facă atâta cinste comunei, Consiliul Local Feldru i-a acordat Titlul de ,,Cetăţean de Onoare’’, iar strada principală a satului în care s-a născut poartă numele generalului Ioan Lup.

.

                                                                                      Mircea Daroşi / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*