◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Sfinţirea monumentului funerar al fostului ambasador român Simion Pop

Acum mai puţin de un an, într-un articol cu titlul „Gânduri triste lângă cel mai mic şi neînsemnat mormânt din cimitirul Oraşului Mic Românesc din Jula”, apărut în „Foaia românească” din 13 noiembrie 2020, am atras atenţia şi am dorit să sensibilizăm cititorii asupra situaţiei nedemne în care se afla locul de veci al fostului ambasador al României, Simion Pop (1930–2008), singurul diplomat român care este înmormântat într-un cimitir din Ungaria. Atunci încheiam articolul aşa: „Îmi doresc ca frumosul cimitir din Jula-Mică în toamna anului viitor să se îmbogăţească cu un monument funerar demn de un fost ambasador al României.” Un grup de oameni inimoşi, din comunitatea românească din Ungaria şi din România, au făcut ca această dorinţă să devină realitate, astfel că în duminica trecută, pe 10 octombrie, a fost sfinţit monumentul funerar al ambasadorului Simion Pop.

Inima şi motorul acestei acţiuni a fost domnul Ştefan Oroian, artist plastic renumit atât în Ungaria cât şi în România, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, care a avut o legătură specială, de apreciere reciprocă, cu primul ambasador al României după 1990 în Ungaria. Omul de cultură, scriitorul şi jurnalistul Simion Pop a condus Ambasada României la Budapesta între 1990–1992, perioadă când comunitatea istorică românească din Ungaria a reuşit să refacă multe legături slăbite în vremea regimului Ceauşescu, cu reprezentanţii oficiali ai ţării-mame. După cum ne-a mărturisit Ştefan Oroian, ambasadorul Simion Pop a fost diplomatul care a prelungit viaţa comunităţii româneşti din Ungaria, a fost cel care a luptat pentru ideea înfiinţării unui Centru Cultural al României la Budapesta, un centru care să aibă larg deschise tot timpul uşile în faţa comunităţii româneşti de aici. Într-un articol din 2001 apărut în „Foaia românească”, Ştefan Oroian scria că Simion Pop „nu ne-a dat o reţetă pentru păstrarea identităţii, dar ne-a arătat calea spre a ne-o găsi…”

După 13 ani de la decesul lui Simion Pop, oameni de bine, dintr-o parte şi alta a graniţei româno-maghiare, au pus umăr la umăr şi ban la ban şi au finanţat realizarea unui monument funerar, demn pentru un ambasador. Acest monument a fost sfinţit în duminica din 10 octombrie de către Preasfinţitul Episcop Siluan, înconjurat de un sobor de preoţi. La realizarea monumentului lui Simion Pop au contribuit din Ungaria: Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, Autoguvernarea Românească din Jula şi cea din oraşul Bichiş, precum şi Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiş. Susţinătorii financiari ai acestei cauze din România au fost foştii colegi diplomaţi ai lui Simion Pop, precum şi fiul regretatului ambasador Pop, şi anume: Ioan Donca, fost ambasador la Budapesta (1993–1997), Andrei Oancea, fost consul general la Seghedin (1998–2004), Alexandru Ghişa, fost consilier la Ambasada din Budapesta (2001–2005) (aceştia trei participând şi personal la evenimentul de sfinţire, alături de soţiile lor), George Albuţ, fost consilier diplomatic la Ambasadă şi primul director al Centrului Cultural Românesc de la Budapesta (1993–1995), consulul Mircea Haş şi fiul domnului Simion Pop, profesorul universitar Adrian Pop.

„A fost dorinţa Excelenţei Sale, dacă tot era căsătorit în Ungaria, să rămână după moarte în mijlocul comunităţii româneşti. Aici, la Jula, era locul cel mai potrivit. Domnul ambasador Simion Pop a iubit foarte mult românii din Ungaria. Ne-a îndemnat mereu şi pe noi, diplomaţii care i-am urmat, ca după o perioadă în care relaţiile dintre ambasadă şi comunitatea românească nu au fost dintre cele mai bune, ne-a îndemnat să ne ocupăm cu toată puterea noastră de relaţiile cu comunitatea românească. Nu ştiu dacă am reuşit să fim cum a vrut el, dar ne-am străduit fiecare să fim utili românilor din Ungaria”, a declarat într-un interviu domnul Andrei Oancea, fostul consul general al României la Seghedin, dar care la începutul anilor 1990 a fost secretar unu la Ambasada din Budapesta.

În jurul monumentului funerar, alături de foştii colegi ai ambasadorului Simion Pop, s-au adunat şi diplomaţi de azi, Florin Vasiloni, consul general la Jula, Mircea Leucea, consilier la Ambasada de la Budapesta, precum şi Gheorghe Cozma, preşedintele AŢRU, dr. Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, dr. Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Jula, Eva Bocsor Karancsi, preşedinta Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş, Margareta Tat, primăriţa comunei Micherechi, şi alţii. Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie oferită de Consulatul General al României la Jula, în sediul Uniunii Culturale.

 

Eva Şimon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *