default-logo

Wolfgang Blau, co-fondator al Oxford Climate Journalism Network: „Jurnalismul ar trebui să reflecte problema schimbărilor climatice prin aici și acum”

Wolfgang Blau a co-fondat Oxford Climate Journalism Network, rețea care reunește jurnaliști din întreaga lume care se ocupă de problemele de mediu. În cadrul unui interviu, reputatul jurnalist punctează pentru EBU News Report faptul că mai multe cunoştinţe înseamnă un impact mai mare al relatării: „Ceea ce mi s-a părut cel mai izbitor a fost gradul de negare atunci când oamenii se confruntă cu severitatea crizei climatice. Bănuiesc că acesta este motivul pentru care atât de mult jurnalism este atât de alarmant; jurnaliştii simt adesea că trebuie să răzbată peste această percepție.

O presupunere comună în jurnalism este că faptele și cifrele sunt cele mai potrivite pentru a transmite urgența crizei climatice. Lucrările recente ale unor neurologi precum Kris de Meyer, de la Kings College, indică, totuși, că răspundem mai puternic la reprezentările centrate pe acțiune ale crizei climatice decât la cele abstracte și centrate pe probleme. Avem nevoie de mult mai mult și mult mai bun jurnalism climatic. Jurnalismul climatic al unei organizații de știri ar trebui să fie la fel de omniprezent precum sunt consecințele crizei climatice în sine. Ar trebui să fie complet normal să existe un paragraf despre impactul climei într-o poveste despre sport sau despre câștigurile unei companii”.

Detaliind pe marginea propriei experiențe referitoare la jurnalismul climatic și impactul acestuia, Blau punctează că nu există un singur domeniu al jurnalismului care să nu fie transformat fie direct de impactul asupra climei, fie de eforturile omenirii de a atenua schimbările climatice sau de a se adapta la acestea: „Jurnalismul ar trebui, de asemenea, să reflecte problema schimbărilor climatice prin aici și acum; publicul tinde să răspundă la asta mai bine decât la narațiuni abstracte”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*