◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița la zi de sărbătoare

Joi, 19 noiembrie, se aniversează 33 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița în data de 19 noiembrie 1987, în sala 99 a Casei de Cultură a Sindicatelor.

La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 33 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – 19 noiembrie 2020, asociația a organizat sau coorganizat un număr de peste 5.400 manifestări, din care nu mai puțin de peste 100 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Asociația editează publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”) – în februarie 2020 sărbătorindu-se 30 de ani de la apariția primului număr la 1 februarie 1990 -, alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite cele 106 de apariții editoriale și cele 22 numere din publicația „Info”.

Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani căzuți în cele două Războaie Mondiale se află de asemenea în planul de activități ale asociației, ca și participarea, prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu, la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare. Trebuie, totodată remarcată prezența activităților pe social media cunoscută, precum Facebook și YouTube.

Anul acesta, începând cu luna martie, activitatea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a fost restricționată ca multe alte activități în sfera cultural-artistică datorită pandemiei care a cuprins nu numai regiunea noastră, ci întreg mapamondul. Restrângerea din punct de vedere numeric a manifestărilor și aplicarea întru totul a măsurilor privind siguranța sanitară a membrilor / participanților nu a influențat calitatea acestora. Faptul că am ținut cont în tot ceea ce am organizat din martie până în prezent de aceste măsuri ne-a păzit pe noi, organizatorii, dar și pe participanți, de îmbolnăviri cu virusul ucigător. Organizarea unor manifestări în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” sau cele organizate în sistem online sunt doar câteva exemple de bune practici în acest sens.

Chiar dacă în perioada următoare, activitățile vor fi foarte reduse, doar online, fără public, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 33 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici.

La ceas de sărbătoare, adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, celor care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!

Erwin Josef Țigla / UZPR

UZPR Caraș- Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *