◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Piața aurului în 2021-2022

După declanșarea crizei din Ucraina, cu efectele ei conexe, începând cu finalul lunii februarie 2022, prețul aurului a început să crească ușor, astfel că la 15 aprilie 2022 ajunsese la 1.978,21 dolari uncia. Concomitent, așa cum au observat specialiștii, se înregistrează o migrație a aurului de la vestul către estul planetei.

            10% din portofoliu

Investitorul de talie globală Mark Mobius, a afirmat pe 30 august 2021 că investitorii ar trebui să păstreze 10% din portofoliu sub formă de aur, deoarece monedele se vor devaloriza în urma stimulentelor fără precedent introduse pentru a contracara pandemia de coronavirus (vezi site-ul https://www.forbes.ro/mark-mobius-investitorii-ar-trebui-sa-pastreze-10-din-portofoliu-sub-forma-de-aur-deoarece-monedele-se-vor-devaloriza-228472, postat pe 31 august 2021). Mark Mobius, care a fondat fondul Mobius Capital Partners după trei decenii la conducerea Franklin Templeton Investments spune că „Devalorizarea globală a monedelor va fi una destul de semnificativă în următorul an, având în vedere cantitatea incredibilă de monedă care a fost tipărită”.
Cotaţia aurului a atins un nivel record în 2020, pe măsură ce pandemia de coronavirus a declanşat o fugă a investitorilor spre activele sigure, dar între Timp, cotaţiile au scăzut, odată cu campaniile de vaccinare. Pentru a contracara criza, băncile centrale şi guvernele din întreaga lume au introdus un set fără precedent de stimulente monetare şi fiscale, ceea ce a umflat bilanţurile băncilor centrale şi a pus presiune pe finanţele statelor. „Va fi foarte, foarte bine să deţii aur fizic la care să ai acces imediat, fără pericolul ca guvernul să confişte tot aurul”, a spus Mobius, într-un interviu pentru Bloomberg.

            Migrația aurului dinspre Vest spre Est

Aproape simultan cu Războiul din Ucraina a apărut un fenomen de proporții planetare (vezi site-ul Războiul Lingourilor și Profeția lui Rothschild: Aliații lui Zelenski vând Aur – aliații lui Putin cumpără masiv | ActiveNews, postat pe 19 octombrie 2022): migrația aurului dintre Vest spre Est. Numeroși investitori occidentali încearcă să scape de aur, iar cumpărătorii asiatici profită de scăderea prețurilor pentru a cumpăra cantități neobișnuit de mari de bijuterii, lingouri sau monezi de aur. Bloomberg scrie: „Mari volume de metal sunt scoase din seifurile centrelor financiare, cum este New Yorkul, și se îndreaptă spre est pentru a răspunde cererii pieței de aur din Shanghai sau a Marelui Bazar din Istanbul”. Furnizorii au dificultăți să țină pasul cu creșterea neobișnuit de mare de aur de pe piețele asiatice.
În septembrie 2022, prețul aurului pe piața din Shanghai a atins cel mai mare nivel din perioada 2016-2022: New Yorkul și Londra au raportat ieșirea a peste 527 de tone de aur din seifurile lor, de la sfârșitul lunii aprilie 2022. În același Timp, importurile de aur ale Chinei au fost în august 2022 cele mai mari din ultimii patru ani. În noua goană după aur, China este urmată de India, Turcia, Thailanda și Arabia Saudită. Și cererea de argint este în creștere pe piețele asiatice, unde prețul acestui metal s-a triplat de la începutul anului 2022.
Revenind la aur, Turcia este țara care și-a mărit cel mai mult rezervele în 2022. În primele opt luni ale lui 2022, a achiziționat 84 de tone – dintre care doar în august 2022, 8,9 tone. Astfel, Turcia a ajuns acum să dețină 478 de tone de aur, cel mai mare nivel din trimestrul II al anului 2020.
Și India a cumpărat mult: rezervele sale au ajuns acum la 782,7 tone, pe locul 9 în lume. În ultimii cinci ani, India a achiziționat peste 200 de tone. Alți mari cumpărători de aur în 2022 au fost Kazahstan, Uzbekistan, Qatar și Irak. În Orient, cultul pentru aur este adânc înrădăcinat în toate păturile populației. De pildă, în India, aurul nu este considerat un lux. Chiar și cei mai săraci cumpără aur. Gospodăriile indiene dețin circa 25.000 de tone de aur, dar cifra ar putea fi mult mai mare, dat fiind că piața neagră a aurului este înfloritoare. Nu mai puțin de 87% din gospodăriile indiene dețin o anumită cantitate de aur. În concluzie, în timp ce Occidentul se debarasează de aur pe măsură ce prețul metalului scade, investitorii și particularii din Orient profită și cumpără tot mai mult.
Fenomenul nu poate fi explicat de inflația care erodează valoarea banilor locali, pentru că și în Occident inflația face ravagii. Interesant este că granița care îi delimitează pe vânzătorii de aur de cumpărători este aproape identică celei dintre taberele care se opun în războiul din Ucraina. Aliații occidentali ai Kievului vând aur, în vreme ce aliații asiatici ai Moscovei cumpără masiv. În ciuda inflației galopante, a crizei economice generalizate și a supraîncălzirii Tiparniței de la Washington, Occidentul pare să creadă mai mult în dolar (și monedele fiduciare) decât în aur.
Aurul a devenit noul front al războiului pentru o Nouă Ordine Mondială. Cu două zile înainte de invazia lui Putin în Ucraina, Nathaniel Rothschild scria pe Twitter: „Vom asista la colapsul întregului sistem monetar internațional. Când spun asta, mă refer la prăbușirea încrederii în monedele de hârtie din lumea întreagă. Nu este doar moartea Dolarului sau eșecul Euro. Este o prăbușire a încrederii în toate monedele de hârtie”.

            Raportul Consiliului Modial al Aurului (WGC) pentru trimestrul III 2022

Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat, în trimestrul al treilea din 2022, o cantitate record, de 399 de tone de aur, de peste patru ori mai mare decât cantitatea cumpărată în perioada similară a anului 2021, ceea ce a stimulat cererea mondială de metal prețios, a anunţat WGC (Record de achiziții de aur ale băncilor centrale | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro).
Cererea de aur a fost una puternică şi din partea bijutierilor şi a cumpărătorilor de lingouri şi monede de aur, a precizat WGC. În total, cererea mondială de aur s-a ridicat la 1.181 de tone în perioada iulie-septembrie, cu 28% mai mult decât cele 922 de tone în aceeaşi perioadă a lui 2021.
Cele 399 de tone de aur, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, achiziţionate în perioada iulie-septembrie 2022, au dus achiziţiile de aur ale băncilor centrale în primele nouă luni din 2022, la 673 de tone, mai mult decât totalul achiziţiilor încheiate pe parcursul unui an după 1967, în care dolarul american era încă sprijinit de aur.

            Rezerva de aur a BNR

La 31 martie 2021 nivelul rezervei de aur a României s-a menţinut la 103,6 tone, ceea ce înseamnă în euro  4.788 milioane euro (vezi site-ul https://www.forbes.ro/rezerva-de-aur-bnr-ajuns-la-1036-tone-cat-valoreaza-aurul-romaniei-209532, postat pe 1 aprilie 2021). La aceeași dată, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 35,7 miliarde euro.
La sfârșitul lunii aprilie 2022, rezervele valutare internaționale ale României (valute plus aur) s-au ridicat la 46,5 miliarde de euro (vezi site-ul Rezervele internaționale ale României – trase în sus de prețul aurului (cursdeguvernare.ro), postat pe 2 mai 2022). Evoluția prețului aurului a asigurat peste 40% din această creștere, valoarea celor 103,6 tone de aur deținute de România ridicându-se la peste 6 miliarde de euro în aprilie 2022, cu 260 de milioane de euro în plus față de martie 2022. Față de februarie 2022, valoarea rezervei de aur a înregistrat o creștere de peste 360 de milioane de euro.

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *