default-logo

Prezentarea publicației „Eroii Neamului”

Mass-media din Iaşi, oraşul marilor evenimente istorice, consacră spațiu tipografic în luna mai 2009, pentru a aduce la cunoștința cititorilor apariţia unei noi publicaţii patriotice, cu nume predestinat, „Eroii Neamului”. Această publicaţie a apărut ca o necesitate și are ca scop fundamental cinstirea eroilor şi contribuţia la educaţia patriotică prin cultivarea dragostei faţă de ţară şi revigorarea cultului eroismului românesc. De asemenea, publicația își propune să contribuie la educaţia tinerei generații, pentru că „Acela care, în clipa când ţara sa e în primejdie, mai poate avea alt gând decât salvarea ei, nu e vrednic să trăiască într-un stat liber” (Klinger).

În ediţiile care au văzut lumina tiparului până în prezent (5.000 buc. de fiecare număr, distribuite gratuit), şi-au pus semnătura pe materialele publicate personalităţi cunoscute şi recunoscute pe plan național și internațional, din România şi Republica Moldova, cum ar fi: acad. Gheorghe Buzatu, acad. Const. Gh. Marinescu, acad. Ion Solcanu, prof. univ. dr. habil. Gheorghe Bobână (R.M.), prof. univ. dr. Petru Butuc (R.M.), gl. (r) dr. Mircea Chelaru, prof. univ. dr. ing. Vlad Galin-Corini, conf. univ. dr. Gheorghe Iutiş (U.A.I.C-Iaşi), conf. univ. dr. Alexandru Amititeloaie (Univ. „George Bacovia”-Bacău), prof. dr. Constantin Cloșcă, dr. Ilie Zanfir, general (rtg) Constantin Bucos, Gl. bg. (r) dr Vasile Roman, col. (r) dr. Dan Prisecaru, col. (rtg) Constantin Chiper, col. (r) ing. Ioan Timofte, scriitorii Victor Crăciun, Ion Muscalu, Vasile Diacon, Victor Iosif, Diana Vrabie (R.M.), profesori de istorie de la diferite instituţii de învăţământ superior şi liceal, preoţi cu diferite funcţii în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sau Arhiepiscopiei Iaşilor, comandanţi de instituţii militare, cadre militare în rezervă – membri în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”  – Filiala Judeţeană Iaşi şi alţii.

De la primul număr s-a reuşit să se depăşească graniţele judeţului, fiind distribuit în alte câteva judeţe ale ţării. De asemenea, exemplare ale aceluiaşi număr au ajuns la Vidin în Bulgaria, Kladovo în Serbia, la Cernăuţi şi ţinutul Herţei în Ucraina şi în mai multe raioane din R. Moldova. Despre apariţia acestei publicaţii au luat la cunoştinţă în nenumărate rânduri, reprezentanţii presei audio-video şi scrise locale prin organizarea de conferinţe de presă la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea din Iaşi, Mausoleul Galata, Cimitirul Eroilor de la Leţcani, Conferinţa anuală de la Cercul Militar Iaşi și cu prilejul altor evenimente ce au fost semnalate ulterior în emisiuni sau în paginile acestora.

Au fost distribuite exemplare din publicaţia „Eroii Neamului”, oficialităţilor locale şi celorlalte persoane participante la aceste activităţi, cum ar fi: Ziua Naţională a României, Ziua Armatei, Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Culturii Române sau 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române etc.

Sute de exemplare din publicaţia „Eroii Neamului” au fost puse la dispoziţia participanţilor de delegaţia Departamentului Moldova a „Ligii Culturale Pentru Unitatea Românilor De Pretutindeni” la Congresele Spiritualităţii Româneşti, ce au avut loc la Alba Iulia, cunoscut drept oraşul Marilor Uniri. Românii din peste 50 de ţări de pe mai multe continente şi reprezentanţi de seamă ai administraţiei locale din municipiul şi judeţul Alba, au apreciat elogios articolele publicate.

Această publicaţie se alătură celorlalte cu acelaşi specific, care, prin conţinutul articolelor, transmit un mesaj întregii lumi că şi românii, la fel ca alte popoare îşi au martirii lor şi că nimeni nu are dreptul să păstreze tăcerea asupra suferinţelor şi pierderilor pe care poporul român le-a îndurat, ca urmare a vitregiilor sorţii. Totodată, această publicaţie mai are ca scop nu numai dezvăluirea unor fapte şi figuri reprezentative din istoria neamului românesc, și de a lua atitudine asupra celor care nu contribuie suficient, dar au obligaţia conferită de lege, la cinstirea sutelor de mii de români care au fost torturaţi, ucişi, mutilaţi sufleteşte sau deportaţi de forţe străine, doar pentru vina că au fost cetăţeni loiali României. Pentru că lipsiţi de istorie, pierzându-ne identitatea, riscăm să nu ne mai putem îndeplini fireasca menire de fii ai României.

Reprezentanți ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala judeţeană Iaşi, au participat, atât în calitate de organizatori, cât şi de invitați la acţiunile altor asociaţii care, prin tematica abordată în cadrul simpozioanelor, colocviilor sau în cadrul altor acţiuni de acest gen, contribuie la dezvoltarea sentimentului naţional, cum ar fi: „Liga Culturală Română”, ASTRA – Despăţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, „Ginta Latină”, „Pro-Basarabia şi Bucovina”, „Plai Mioritic”, Asociaţia Naţională a „Veteranilor de Război” şi Asociaţia Naţională a „Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere” – filialele din Iaşi. De asemenea, a fost prezentă la manifestări organizate de Universitatea „Apollonia” Iaşi, Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Botoşani, Fundaţia „Grigore Tabacaru” Bacău sau Liceul „Nicolae Iorga” din municipiul Paşcani, Muzeul Unirii și Municipal din Iaşi, în localităţi precum: Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Galaţi, Paşcani, comuna Ipatele, Galeriile Anticariat „D. Grumăzescu”, Casa Universitarilor Iaşi etc.

În cei peste zece ani de existență această publicaţie a demonstrat că nu apare cu prilejul unor evenimente importante în viaţa unei comunităţi sau a unor zile cu conotaţii deosebite la nivel naţional, ci se poate considera o apariţie constantă și că are un public elevat, foarte bine definit care prin opinii și aprecieri contribuie la susținerea apariției în continuare a acestei reviste, iar scrisorile şi mesajele primite le considerăm edificatoare privind percepţia cititorilor asupra publicaţiei „Eroii Neamului”.

Col. (r) Ionel Pintilii

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.