◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Îngrijorarea SIP. Crește numărul agresiunilor contra  jurnaliștilor 

  Societatea Interamericană de Presă – SIP și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numeroasele atacuri împotriva jurnaliștilor înregistrate în ultimele zile, printre care se numără  o nouă crimă în Mexic, și a solicitat autorităților regionale să respecte și să garanteze libertatea presei.

Carlos Jornet, președintele Comitetului SIP pentru Libertatea Presei și a Informării, a exprimat „îngrijorarea extremă a organizației noastre cu privire la creșterea agresiunilor și a atacurilor împotriva jurnaliștilor în acest an, în care jurnaliștii au trebuit să facă cu greu față diverselor obstacole, pentru a putea ajunge la  surse oficiale „.

El a mai spus că, din păcate, se observă  cum multe guverne, indiferent de tendința lor ideologică, discreditează munca jurnaliștilor. Directorul ziarului “La Voz del Interior”, din Córdoba, Argentina, a explicat că atacurile fizice, arestările arbitrare și amenințările împotriva jurnaliștilor, precum și atacurile cibernetice și procesele împotriva presei  sunt din ce în ce mai frecvente.

Jornet a subliniat profunda îngrijorare  a SIP cu privire la uciderea, în acest an, a 22 de jurnaliști un an nefast pentru această profesie. Unsprezece dintre acești jurnaliști au fost uciși în Mexic; cel mai recent caz a fost executarea fotoreporterului Jaime Castaño, în data de 9 decembrie în statul Zacatecas.

Trei jurnaliști au fost uciși în Honduras, doi în Venezuela, doi în Guatemala și unul în fiecare dintre următoarele țări: Barbados, Brazilia, Columbia și Paraguay, în timp ce un reporter din Peru este dat dispărut.

Printre cele mai recente evenimente, Jornet  a dat exemplu Venezuela, unde jurnalista de la portalul “Crónica Uno”, Yohana Marra, a fost amenințată de deputatul Mario Silva, chiar în timpul  programul  de televiziune „La Hojilla”.

Jurnalista tocmai ce informase despre moartea a aproximativ 20 de persoane care încercaseră să ajungă cu barca din Venezuela în Trinidad&Tobago.  În Venezuela, mai multe mass-media naționale și internaționale au denunțat că au fost victime ale agresiunilor în timpul alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Jornet s-a referit, de asemenea,  la atacurile recente din Panama, unde Poliția națională, abuzând de autoritatea sa, a încercat să împedice activitatea jurnalistică. Fotoreporterul Bienvenido Velasco, de la Agenția de Știri EFE, a fost înconjurat de poliție, atacat pe la spate și  foarte repede încătușat.

În Republica Dominicană, fotoreporterul Julio Benzán a fost închis ilegal, de către doi paznici, într-o cameră fără lumină din Spitalul Darío Contreras din Santo Domingo. Fapta a avut loc după ce Benzán, de la ziarul digital “Ciudad Oriental”, a  făcut și a publicat fotografii cu  oameni care stăteau înghesuiți la cozi în spital, fără distanțarea  socială  recomandată într-o situație de pandemie.

Jornet a salutat, de asemenea, solicitarea organizațiilor care apără activitatea jurnalistică în Brazilia (Asociația Braziliană a Jurnaliștilor de Investigație), Paraguay (Forumul Jurnaliștilor Paraguayeni), Uruguay (Centrul de Arhive și Acces la Informațiile Publice din Uruguay) și Argentina (Forum de Jurnalism Argentinian) către autoritățile Mercosur. pentru a opri hărțuirea judiciară împotriva jurnaliștilor și pentru a garanta apărarea profesioniștilor care se dedică investigării corupției din țările lor.



Sursa: SIP                               

        Elena Chiriță

                                     Reprezentanta UZPR pentru America  Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *