Acum 20 de ani s-a încheiat agresiunea NATO asupra Iugoslaviei

Acum 20 de ani, la 9 iunie, după 11 săptămâni de bombardamente și cinci zile de tratative s-a încheiat agresiunea NATO asupra Iugoslaviei. Acordul privind cooperarea tehnico-militară a fost semnat pe aeroportul militar de lângă localitatea Kumanovo, semnatarii fiind Svetozar Marjanović, general colonel al Armatei Iugoslave, Obrad Stevanović, generalul de poliție Obrad Stevanović și generalul britanic Michael Jackson.

În ziua următoare, bombardamentele NATO asupra Republicii Iugoslavia au fost întrerupte. În aceeași zi, Consiliul de securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 1244 prin care a fost legalizată staționarea forțelor militare internațională în provincia de sud a Serbiei.

Kosovo – în atenția opiniei publice

Ședința Consiliului de securitate al Organizației Națiuilor Unite, planificată să aibă loc pe data de 10 iunie, a fost așteptată, de la bun început, ca un moment crucial în găsirea unei soluții pentru problema Kosovo. La această întrunire importantă, Ivica Dačić, ministrul Afacerilor Externe ale Serbiei, a apelat „la dialog și rezolvarea problemei Kosovo într-un mod pașnic prin găsirea unei soluții de compromis”. Dačić a menționat că „situația din Kosovo și Metohia este departe de a fi stabilă și sigură” și a avertizat că „oficialitățile de la Priștina pregătesc un nou atac în partea de nord a provinciei Kosovo”. În același timp, le-a cerut celor prezenți ,,să oprească această mașină de război de la Priștina înainte să provoace noi vărsări de sânge”. Dačić a subliniat că „sarcina KFOR-ului este să păstreze pacea și securitatea tuturor, chiar și a sârbilor din Kosovo”.

Încă un protest ,,Unul din cinci milioane”

Protestele continuă, iar cea de-al 27 – ea manifestație a avut loc la Belgrad în ritmul obișnuit – plimbarea de protest a cetățenilor, pe același traseu, aceleași discursuri cu aceleași cerințe, același „Jurnal al Serbiei libere” transmis în fața edificiului RTS. La protestul din Novi Sad, desfășurat sub același slogan – „1 din 5 milioane” a fost consemnat un incident în care au fost săvârșite acțiuni de agresiune asupra câtorva tineri, internați ulterior la spital pentru îngrijiri medicale.

Eufrozina GREONENŢ

Articolul integral îl puteți citi în numărul 24 din 15 iunie 2019

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.