Calendar CERTITUDINEA Iulie 2019

Posted On 30 iun. 2019
By :

NICOLAE TESLA (1856-1943)

Inventatorul transmisiei de energie fără fir

Nicolae Tesla este considerat ca fiind cel mai important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

  • Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. În 1891, el a inventat transmisia de energie fără fir. Efectul Tesla (numit așa în onoarea lui) este un concept pentru aplicațiile acestui tip de transport de electricitate. Cu numele său este denumită unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).
  • Deși unii îl consideră etnic sârb, în realitate marele savant era istro-român din Croaţia, din provincia Lica (zonă locuita, compact, încă din sec. XV-XVI, de istro-românii morlaci), ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Mandici.
  • Familia tatălui era de grăniceri morlaci antiotomani din imperiul austro-ungar. Mama, Gica Mandici, româncă şi ea, a rămas, copil fiind, orfană de mamă, fiind nevoită să se ocupe de cei şase fraţi mai mici. Tatăl său a refuzat s-o trimită la o școală dar, ca autodidact, ea şi-a completat cultura ca elevă a soţului ei, care avea o vasta bibliotecă. Gica era vestită în zonă prin frumoasele broderii pe care le făcea. Tesla a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, şi trei surori, Anghelina, Milica şi Marița, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.