◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

LA TIERRA TRACIA rezidentă în Spania

Așa cum am consemnat în urmă cu două luni, în cadrul anului său centenar și al Anului Cărții în România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a susținut, în Spania, un proiect vast, inițiat de Asociación Socio-Cultural „Romanați“, condusă de Giani Florescu, menit să consolideze legăturile emigrației românești cu cei de acasă. Proiectul, intitulat „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!“, a demarat efectiv în perioada 11-14 aprilie, în cadrul celei de-a zecea ediții a Târgului de Carte „Feria del Libro” din El Ejido – Spania, unde UZPR a reprezentat mai multe edituri din România. Proiectul are caracter permanent și a constituit baza unei „extinderi teritoriale” a „Olteniei andaluze” din Spania (Asociación Socio-Cultural „Romanați“). Astfel, succesul standului româno-spaniol de la Târgul de Carte l-a determinat pe Giani Florescu să închirieze un spațiu dedicat unde, în parteneriat media cu UZPR, a demarat un alt proiect, a cărui arie de cuprindere se extinde la nivelul întregii Tracii, adică a vechii Europe. Proiectul se numește „LA TIERRA TRACIA” și va fi lansat oficial la sfârșitul lunii iulie. Iată un fragment din comunicatul remis spre publicare de Asociația Socio Culturală „Romanați” din Spania:

Centrul Cultural Romanați / LA TIERRA TRACIA

Centrul Cultural Romanați, parte a proiectului „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ inițiat de Asociación Socio-Cultural „Romanati”, cu sprijinul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, din cadrul Consiliul Județean Olt, având ca parteneri media Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și publicația CERTITUDINEA încă din luna decembrie a anului 2018, își propune, în primul rând, păstrarea identității culturale specifice, promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea imaginii culturii românești în toate formele și aspectele sale, prin folosirea mijloacelor tradiționale de comunicare și organizare a programelor culturale, precum și prin generarea unor noi idei care să activeze procesele de creație culturală și difuzare a acestora în cooperare cu instituții, asociații și alte entități ale grupurilor de români.

Spațiul inchiriat pentru centru va funcționa sub denumirea „LA TIERRA TRACIA” pentru a transmite mai pertinent ideea genealogiei și continuității poporului român, alt scop urmărit fiind și participarea în cadrul unui interschimb cultural, al rezidenților din Spania proveniți din Balcani și țări vecine cu România. Spațiul este structurat din 3 săli (între 30-40 metri pătrați fiecare, una la parter și două la subsol.

  1. Sala principală are ca destinație activitatea de prezentare și vânzare costume populare, ceramică, folclor și muzică, librărie cu carte românească, artizanat și creații ale membrilor, promoții, gastronomie și băuturi specifice, fiind un cadru general de expunere al patrimoniului cultural, spiritual și material românesc. Totodată, vom incerca să oferim și activități de consultanță sau asistență, servicii sociale sau mediere interculturală, precum și reprezentarea sau susținerea rezidenților români care solicită sprijin în interes personal.
  2. La subsol va funcționa Biblioteca „El Libro Rumano” unde rezidenții români, dar și alte persoane, pot studia sau împrumuta cărți. În acest spațiu se desfășoară și ateliere de creație pentru copii, cursuri de limbă română și spaniolă, istorie sau formare profesională etc.
  3. Tot la subsol se află o Sală de Expoziție permanentă de artă fotografică, pictură, arte plastice, folclor etc., în care pot fi expuse creații ale artiștilor și membrilor comunității in general. Biblioteca și sala de expoziție sunt folosite și pentru diverse evenimente, lansări de carte, expozitii, proiectii de filme, prezentări, conferințe și ateliere deschise. Centrul Cultural Romanați, cu reprezentativitate juridică prin Asociación Socio-Cultural Romanati va permite și facilita interschimbul cultural, economic, turistic, muzical și etnografic între România și Spania, și va colabora în activitatea asociațiilor, a entităților, a platformelor și a grupurilor de cetățeni care lucrează în favoarea patrimoniului cultural. Proiectul își propune să se extindă și în alte orașe din Spania sau din lume, în care există o comunitate românească care să justifice existența unui centru, fiindcă produsele și seviciile comercializate sub acest brand vor fi destinate tuturor celor interesați, ele au o origine etnică și o localizare certă ca fiind produse din La Tierra Tracia. Este un concept care împletește cultura și civilizația, în toate aspectele ei, cu interacțiunea economică, susținându-se și promovându-se simultan.

NOTA ISPRAVNICULUI. Proiectul cultural LA TIERRA TRACIA, ca și cel anterior, „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește!“ din Andalucia nu a beneficiat, cu excepția Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, de niciun sprijin instituțional din România, deși Giani Florescu a făcut nenumărate demersuri în acest sens. Sunt inițiativele strict private ale unui oltean inimos, care a preluat, oarecum „haiducește”, o parte din obligațiile morale și culturale ale statului român față de românii din Spania. Partea bună este că identitatea românească supraviețuiește, uneori, iată, în ciuda și chiar împotriva boicotului instituțional din România, unde „jocurile” culturale sunt finanțate după alte reguli.

Miron Manega

Articol apărut în nr. 42 al revistei CERTITUDINEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *