◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Cântărețul Dan Andrei Aldea, fost lider al formației Sfinx, a murit

Cântărețul, instrumentistul și compozitorul Dan Andrei Aldea, fost lider al formației Sfinx în anii 1970, a murit la vârsta de 69 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unui stop cardiac.

Anunțul a fost făcut duminică, de cântărețul Nicul Alifantis, pe pagina sa de Facebook: „Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”.

De asemenea, solistul şi chitaristul Lucian Teofil Boar a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat al soţiei lui Dan Aldea, Dana Aldea, în care se precizează că acesta a murit în Călăraşi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în somn. Potrivit acesteia, trupul neînsufleţit al muzicianului va fi transportat în Bucureşti, unde va fi incinerat, conform voinţei acestuia. Mai multe informaţii vor fi oferite ulterior, potrivit Mediafax.

Născut pe 9 martie 1950, în București, Dan Andrei Adea a fost multiinstrumentist, aranjor și compozitor.

După ce a fost liderul formației Sfinx în anii șaptezeci, s-a stabilit, din 1981, în Belgia, cerând azil politic, apoi în Germania, unde şi-a înfiinţat propriul studio de înregistrări.

Considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, Dan Andrei Aldea a avut o bogată carieră ca solist vocal, instrumentist, compozitor și aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în colaborare cu alți muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.

Dn 1969, Aldea s-a impus ca lider al trupei Sfinx, care a devenit una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv. Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a.

A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

Dan Aldea a scris şi muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul „Nunta de piatră” (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia.

În 2014, Dan Andrei Aldea a revenit în România după 33 de ani şi a susţinut atunci un concert alături de Pasărea Colibri, potrivit unor imagini publicate de chitaristul şi solistul Lucian Teofil Boar.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *