◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Legenda jurnalismului, Carl Bernstein: „Presa nu ar trebui să se ocupe de crearea de controverse”

Carl Bernstein, legendarul jurnalist care a stat la baza dosarului Watergate, a detaliat pentru CNN reperele majore ale jurnalismului, care nu s-au schimbat chiar atât de mult de pe vremea în care, alături de Bob Woodward, zguduia din temelii fundația Administrației Nixon și demonstra faptul că jurnalismul de investigație trebuie să știe să meargă până la capăt: „Nu este știință a rachetelor. Astăzi vedem cât de multă relatare jurnalistică – dacă se poate numi așa – se face căutând pe Google. De fapt, ca jurnalist, trebuie să asculți oamenii și să înveți poveștile lor; trebuie să mergi la rudele lor, la șefii lor și pur și simplu să perseverezi, până la capătul investigației sau al reportajului”.

Bernstein, în prezent analist politic pentru CNN, a vorbit la „Anderson Cooper Full Circle” despre noul său volum de memorii „Chasing History: A Kid in the Newsroom”. În cartea sa, Bernstein povestește despre primul său loc de muncă în jurnalism, la „Washington Star”, în 1960: „Aveam 16 ani și, în timp ce mă uitam la această scenă agitată din jurul meu și părea că acești reporteri și editori aveau cele mai urgente treburi din țară, mi-am dat seama imediat că vreau să fiu reporter de ziar”, își reamintește Bernstein.

Vorbind deschis despre valorile profesiei, care sunt strâns legate de valorile oamenilor care o fac, Bernstein a adăugat că abilitățile de reporter au inclus, în cazul său, să fie atât observator, cât și bun ascultător: „Acele abilități de bun simț sunt cheia pentru ca jurnaliştii să poată ajunge la cea mai bună versiune a adevărului care poate fi obținută. Găsirea acelui adevăr înseamnă, de asemenea, să urmărești o poveste oriunde duce aceasta, pentru că rareori o poveste urmează calea primelor presupuneri”.

Volumul mai punctează faptul că ucenicia de cinci ani a lui Bernstein i-a oferit un loc„ în primul rând”, ca membru al unei redacții, la unele dintre cele mai importante evenimente din istoria țării – candidatura lui John F. Kennedy la Președinție, criza rachetelor cubaneze, asasinarea lui Kennedy, Marșul de la Washington, din 1963. Un alt mare noroc a fost acela că tânărul Bernstein a fost instruit de unii dintre cei mai buni reporteri ai vremii. De asemenea, a învățat să lucreze cu entitățile locale și despre valoarea relatării comunitare. „S-au schimbat multe… Ziarele locale au dispărut… site-urile de știri locale și reportajele locale au dispărut în mare măsură. Iar una dintre problemele prezentului profesiei este crearea controverselor ca formă de jurnalism. Presa nu ar trebui să se ocupe de crearea de controverse”, a adăugat legendarul Bernstein, la CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *