◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Anul European al Competențelor Profesionale, sub semnul penuriei de profesioniști

Comisia UE își propune să intensifice eforturile pentru a ajuta regiunile europene să formeze, să rețină și să atragă lucrători, în încercarea de a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și de a aborda declinul populației de vârstă activă, relatează Euronews.

Planul Comisiei, care se încadrează în măsurile pentru Anul European al Competențelor Profesionale, include un mecanism pentru a ajuta regiunile UE să evite stagnarea din cauza tendinței de îmbătrânire a populației care afectează întreg continentul. „Avem o forță de muncă în scădere în toată Europa, toate țările își pierd forța de muncă”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit datelor Comisiei, 82 de regiuni din Uniune suferă de o scădere a populației în vârstă de muncă. Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice arată că în 10 ani, UE a pierdut 5 milioane de oameni din populația de vârstă activă, în special în Letonia, Bulgaria și România, în principal din cauza ratei scăzute a natalității și a fluxurilor de migrație. Totodată, ponderea persoanelor în vârstă de 65 de ani și mai mult a crescut la 20,8% în 2021, o creștere cu trei puncte procentuale față de 2011. Între timp, ponderea tinerilor între 15 și 29 de ani este în scădere, ajungând la 16,3% în 2021.

Problema se va agrava. Din cauza tendinței de îmbătrânire a continentului, Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050. Între 2015 și 2020, aceasta a scăzut cu 3,5 milioane. „Vom sprijini regiunile UE în formarea, reținerea și atragerea oamenilor, a aptitudinilor și a competențelor necesare pentru a aborda tranziția demografică”, a declarat comisarul pentru Demografie Dubravka Šuica.

Comisia va lansa un proiect pilot pentru a sprijini regiunile UE și o inițiativă pentru a ajuta la păstrarea tinerilor. De asemenea, va facilita colaborarea între țările și regiunile UE și va oferi statelor membre un instrument de sprijin pentru dezvoltarea reformelor naționale și regionale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *