default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Cărți noi ale jurnaliștilor mureșeni

Pr. Dr. Gheorghe Nicolae Șincan, „Vremea urmelor”, Editura Vatra veche, 2021 (Prefață Nicolae Băciuț)
 
CE VREME, CE URME!

 Inspirat titlul noii cărți a pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan, un căutător și al acelor generice aparte, sub care să-și pună roadele căutărilor/regăsirilor sale. 

Mai ales că ele poartă amprenta trăirilor personale, atât în sens spiritual, cât și al existenței cotidiene.

„Vremea urmelor” e o sintagmă încărcată de semnificații și sugestii, fiecare putându-și asuma una dintre posibilele conotații, fie din realitatea imediată, fie din cea metaforică.

Consecvent opțiunii inițiale, pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan a aprofundat teme și motive, a nuanțat idei, configurând un univers spiritual profitabil, atât pentru nevoi cărturărești, cât și religioase.

În fața problemelor vieții, preotul aduce experiența cea pilduitoare, din viețile sfinților, dar și ale oamenilor de rând.

În modestia/smerenia sa, autorul preot nu vrea să fie altceva/mai mult decât ceea ce este, de aici și franchețea din subtitlul cărții: „Istorii cu tâlc, întâmplări pilduitoare, amuzante sau mai triste,  culese din diverse surse, ordonate și prelucrate,  spre a ne  inspira să fim din ce în ce mai buni în orice facem în viaţa noastră”.

Astfel contextualizat, demersul său pune accent pe învățătura creștină care decurge din „studii de caz” din care sunt extrase esențe și… soluții.

Abordarea textelor nu poate fi decât de natură duhovnicească, preocuparea pentru artificii literare fiind pusă în plan secund.

Cultura generală, spunea reputatul matematician Grigore Moisil,  este ceea ce îţi rămâne după ce ai uitat tot ce ai învăţat”. Cultura duhovnicească ar putea fi, pentru autorul acestei cărți, parafrazând, ceea ce ți-a rămas în credință, după ce ai uitat totul.

 Ce să faci însă atunci când, ca în cazul de față, ceea ce citești este memorabil, nu poate fi nici uitat, nici tratat cu superficialitate.

E ceva din fiecare text care se agață de tine, lăsând urme. Urme care apoi te pot călăuzi, ca să nu rătăcești, ca să nu lași să treacă timp prețios pe lângă tine.

Poveștile pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan vor să fie vreme care lasă urme. Care îndrumă pașii, ca în chiar textul care deschide această carte, devenind, din sugestie, imperativ existențial:

-„Doamne, întreabă un personaj al lui Nikos Kazantzakis, spune-mi până unde să merg?”

Iar Dumnezeu i-a răspuns cu glas senin:

-„Mergi până unde poți!”

-„E prea puțin, Doamne! Cere-mi mai mult!”, s-a îndârjit omul. Iar Dumnezeu i-a răspuns cu glas la fel de senin:

-„Mergi până unde nu mai poți”.

Această carte a lui Gheorghe Nicolae Șincan ne ajută să încercăm să mergem până unde putem. O carte care certifică starea unei lumi întregi, în care, dincolo de rătăciri, urmele sunt duse în spate ca pe o cruce, pe calea mântuirii.

Nicolae BĂCIUȚ
 
 
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.