default-logo

ONU. Femeile plătesc cel mai mare preț în orice conflict

Femeile și fetele plătesc cel mai mare preț în toate crizele și conflictele, din Myanmar și Afganistan până în Sahel și Haiti, iar „războiul îngrozitor din Ucraina se alătură acum acestei liste”, a declarat șeful agenției ONU pentru femei, subsecretarul general Sima Bahous.
Cu fiecare zi care trece, războiul dăunează vieților, speranţelor și viitorului femeilor și fetelor ucrainene. „Și faptul că se află între două țări producătoare de grâu și petrol amenință securitatea alimentară și accesul la servicii esențiale din întreaga lume și acest lucru de asemenea va afecta cel mai mult femeile și fetele”, a punctat oficialul.
Schimbările climatice cer, de asemenea, cel mai mare preț de la femei și fete.
Secretarul general Antonio Guterres a spus că lumea este încă dominată de bărbați, „rezultat al mileniilor de patriarhat, care exclude femeile și împiedică vocea lor să fie auzită”. Criza climatică, poluarea, deșertificarea și pierderea biodiversității, împreună cu pandemia de COVID-19 și impactul războiului din Ucraina și al altor conflicte afectează pe toată lumea, dar „femeile și fetele se confruntă cu cele mai mari amenințări și cu cel mai profund rău”, a spus Guterres.
Gladys Acosta Vargas, președintele Comitetului pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor, a declarat că războiul din Ucraina a afectat civili, inclusiv un număr mare de femei și copii refugiați, care au fost obligați să-și lase pe cei dragi acasă. Ea a cerut încetarea ostilităților și eforturi de pace, care asigură participarea egală a femeilor.
Comitetul monitorizează implementarea Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, care a fost ratificată de 189 de țări.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*