◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Explozia prețurilor la alimente, risc major de tensiuni sociale

Principalele organizații internaționale financiare și alimentare din lume și-au unit forțele pentru a solicita acțiuni urgente și coordonate privind securitatea alimentară în contextul războiului din Ucraina, avertizând că creșterea prețurilor la alimente ar putea alimenta tensiunile sociale și ar putea împinge milioane de oameni în sărăcie, scrie EURACTIV.
Declarația, publicată împreună de șefii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional (FMI), Programului Alimentar Mondial (PAM) și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), se adaugă listei tot mai mari de voci care subliniază necesitatea pentru acțiuni urgente privind securitatea alimentară și atenuarea impactului creșterii puternice a prețurilor la alimente. „Este esențial să oferim rapid sprijin pentru țările cu insecuritate alimentară într-o manieră coordonată”, se arată în document, semnatarii adăugând că organizațiile „sunt pregătite să lucreze împreună cu partenerii multilaterali și bilaterali pentru a ajuta țările să facă față acestei crize urgente”.
O combinație a războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID a dus la creșterea prețurilor la produsele alimentare de bază. Între timp, fragilitatea sistemului alimentar este și mai mult exacerbată de schimbările climatice. Creșterea prețurilor la alimente a dus la lipsuri de aprovizionare, creșterea presiunii asupra gospodăriilor din întreaga lume și „împingând alte milioane în sărăcie”, potrivit declarației. Estimările Băncii Mondiale avertizează că 10 milioane de oameni sunt aruncați în sărăcie extremă în întreaga lume pentru fiecare punct procentual de creștere a prețurilor la alimente. Amenințarea este cea mai mare pentru țările cele mai sărace, cu o mare parte a consumului din importurile de alimente. Dar vulnerabilitatea crește rapid în țările cu venituri medii, care găzduiesc cei mai mulți dintre cei săraci din lume, avertizează declarația.
Organizațiile avertizează și asupra faptului că creșterea prețurilor la alimente și șocurile de aprovizionare pot „alimenta tensiunile sociale” în multe dintre țările afectate, în special în cele care sunt deja fragile sau afectate de conflict.
Declarația propune mai multe acțiuni pentru a ajuta țările vulnerabile să facă față situației. Acestea includ furnizarea de provizii alimentare de urgență, desfășurarea de sprijin financiar gospodăriilor și țărilor și investițiile în producția alimentară durabilă și securitatea nutrițională.
De asemenea, comunitatea internațională este îndemnată să sprijine nevoile urgente de finanțare, inclusiv granturi. Acestea ar trebui să includă finanțarea aprovizionării imediate cu alimente, plase de siguranță pentru a răspunde nevoilor celor săraci și pentru micii fermieri care se confruntă cu prețuri mai mari la inputuri, specifică organizațiile. Declarația cere, de asemenea, tuturor țărilor să mențină comerțul deschis și nestingherit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *