◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Întâmpinarea Sărbătorilor Pascale la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale

În perioada 12-20 aprilie 2022, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale întâmpină Sărbătoarea Învierii Domnului printr-o serie de activități, desfășurate în colaborare cu alte instituții și care constă din: vizite la muzee, expuneri, dialoguri, ateliere,  expoziții:

            12 aprilie 2022Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Matineul muzeal „Sărbătoarea Luminii și a Bucuriei”, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Grigore Moisil” din Ploiești.

 Muzeograf-etnograf Ioana Constantin a purtat un dialog cu elevii despre deosebirea dintre tradiții și obiceiuri, despre principalele momente religioase care premerg Învierea lui Iisus, cât și despre elementele profane, specifice Sărbătorilor Pascale: masa de Paști, hainele noi, iepurașul, a fost vizionat un filmuleț cu tematică pascală. Elevi de la Școala Gimnazială ”Grigore Moisil”, coordonați de prof. pentru înv. primar Larisa Dumitrescu, au participat la  un atelier de pictat ouă.

             Muzeul „Constantin și Ion Stere” Bucov – Matineul muzeal „Simboluri și tradiții pascale”, realizat în parteneriat cu elevi de la grupa pregătitoare a  Școlii „Sfântul Vasile” din Ploiești, coordonați de către prof. pentru înv. primar Gilda Schindler. Elevii și-au  îmbogățit cunoștințele cu informații despre Sărbătoarea Învierii Domnului, obiceiuri pascale și vestimentația oamenilor din acel timp și au participat la un atelier de pictat ouă.

            13 aprilie 2022Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea și al XIXlea”  Ploiești –  Elevi de la Grădinița „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, coordonați de către prof. pentru înv. primar Rodica Frunză și Mariana David,  au vizitat muzeul și, în mod simbolic, lângă icoana denumită „Ierusalim”, existentă pe unul din pereții acestuia, împreună cu muzeograf Voicu Bogdan și custode Mihaela Ioniță au purtat un dialog despre intrarea Mântuitorului în Ierusalim și scena răstignirii Acestuia.

            Muzeul „I.L. Caragiale” Ploiești – Expoziția „Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii”, realizată de elevi de la Școala „Mircea Sântimbreanu” din București, coordonați de prof. Dennis Popescu.

Au fost expuse desene de-ale elevilor, reprezentând aspecte ale primăverii și ale Sărbătorilor Pascale.

            Muzeul „Conacul Bellu” Urlați – Sub coordonarea prof. Aurica Barbu, copii de la Grădinița „Clopoțica” din Urlați și părinții lor au sădit flori în curtea muzeului și au realizat felicitări în cadrul unui atelier pascal.

14 aprilie 2022: Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea”  Ploiești – Elevii claselor a V-a, de la Școala „Andrei Mureșanu” din Ploiești, coord. prof. Tretu Maria Eleonora și Corina Dumitrescu, au vizitat muzeul și au participat la un atelier de confecționat felicitări și de încondeiat ouă.

Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni  – Muzeograf Ilinca Grigorescu a susținut o comunicare cu tema „Lumină din lumină – semnificațiile Sărbătorilor Pascale”, în care a explicat etimologia cuvântului „Paște” și originea sărbătorii, a trecut în revistă principalele tradiții și obiceiuri specifice Sărbătorilor Pascale în diverse zone ale țării.

17 aprilie 2022 – Muzeul „Casa Domnească” Brebu – Expoziția temporară „Meșteșuguri iscusite”, conținând icoane pe sticlă, ouă încondeiate, felicitări pascale, realizată de elevii clasei a III-a , de la Școala Gimnazială „Matei Basarab”, din localitate, coordonați de P.Î.P. Loredana Dragomir.

18 aprilie 2022 – Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploiești – Oratoriul Bizantin de Paști – „Patimile și Învierea Domnului”, a cărui prezentare generală poate fi găsită pe pagina de facebook a muzeului.

20 aprilie 2022Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte  – Expoziție temporară „Hristos a înviat!”, care conține icoane pe sticlă și pe lemn, cu temă pascală, ouă încondeiate, veselă și tacâmuri din lemn. Invitat Clubul Senioarelor din Vălenii de Munte.

Este îmbucurător faptul că muzeele au organizat astfel de activități în așteptarea Marii Iluminări a Învierii Mântuitorului și că elevi de la școlile din județul Prahova și-au găsit iluminarea spirituală în vizite la muzee care au fost foarte numeroase și că l-au întâmpinat pe Învățătorul Învățătorilor cu un spor de cunoaștere și de creativitate.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *