◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cleopatra –cum a trăit în realitate această femeie legendară

Cleopatra este una din cele mai faimoase femei din istoria omenirii, cunoaștem mai multe mituri despre ea, decât fapte reale. În filme apare ca un personaj pozitiv, uneori dotat cu calități supraumane. Însă realitatea este mai puțin romantică.

În primul rând, Cleopatra, născută în anul 69 î.e.n, nu a fost egipteană, ci s-a născut în Grecia. Familia ei nu a fost deloc nobilă – mama ei,  foarte probabil, a fost una din concubinele regelui grec. Cleopatra nu avea nimic comun cu faraonii egipteni, cum se credea anterior.

Copilăria și-a petrecut-o în Alexandria, unde a reușit să primească educație  – cunoștea cel puțin șapte limbi.

Când avea 11 ani, tatăl ei a căzut victima unui complot, la care a participat și sora Cleopatrei, Berenica, care avea pe atunci 19 ani. Ptolemeu al XII-ea, tatăl Cleopatrei, a fost nevoit să fugă la Roma, și Cleopatra a părăsit locurile natale împreună cu el.

Ulterior romanii l-au ajutat pe Ptolemeu să revină la cârma statului, Berenica a plătit scump pentru trădare, fiind ucisă, însă legiunile romane au rămas în capitala egipteană și Ptolemeu era nevoit să cheltuie o sumedenie de bani pentru întreținerea lor.

În anul 51 î.e.n Cleopatra a obținut puterea, însă formal era nevoită să conducă țara împreună cu fratele său de zece ani – legea interzicea femeilor să conducă statul de sine stătător.

Cleopatra a fost nevoită să fugă din cauza unui complot, în Sirya. Ajutorul iarăși a venit din partea imperiului roman – în anul 48 î.e.n în Alexandria a sosit Iulius Cezar, care i-a pus pe toți la punct și a readus-o la putere pe Cleopatra.

Fratele Cleopatrei a murit în timpul ciocnirilor militare (avea doar 13 ani), iar altă soră a Cleopatrei, Arsinoia, a fost capturată de romani pentru o trădare.

Iulius Cezar, îndrăgostindu-se de Cleopatra, i-a oferit tot ajutorul și protecția. Și nu doar din cauza dragostei – Roma avea nevoie de stabilitate în Egipt, care devenise o colonie romană, și pentru a consolida puterea Cleopatrei, în anul 47 i.e.n Cezar a promovat-o în postura de conducător suprem al Egiptului.Cleopatra a născut un băiat – Ptolemeu Cezar.

Iulius, însă, având încă o soție la Roma, oficial nu l-a recunoscut pe Ptolemeu, deși istoricii afirmă, că el avea de gând s-o facă, dar nu areușit pentru că a fost ucis în anul 44 î.e.n.

Cleopatra, la rândul său, pentru a obține puterea și a nu încalca legile, înainte de moartea lui Cezar, s-a căsătorit cu un alt frate de-al ei – Ptolemeu al XIV-lea.

După moartea lui Iulius ea s-a întors în Egipt, l-a otrăvit pe fratele ei și a obținut putere absolută în țara faraonilor.

Între timp în Roma a început o luptă crâncenă pentru putere, și Cleopatra a decis să-l susțină pe Marcus Antonius, sperând,că acesta va câștiga și va păstra o atitudine loială față de Egipt.

Cleopatra l-a fermecat pe Marcus, care s-a îndrăgostit de această femeie.

Primul lucru, pe care l-a făcut Cleopatra a fost s-o găsească și s-o ucidă pe sora sa Arsinoia, care se ascundea undeva prin Grecia.

Relația amoroasă dintre Antonius și Cleopatra a durat mai mult de zece ani, până în anul 30 î.e.n, când ambii au fost nevoiți să se sinucidă.

De vină a fost o campanie militară eșuată împotriva lui Octavian, Marcus, când și-a pierdut soldații și nu-i rămânea altceva, decât să se sinucidă.Octavian oricum nu-l lăsa în viață.

Cleopatra avea șansa să-și păstreze viața, dar a preferat să se sinucidă, pentru a nu fi nevoită să suporte înjosiri și umilințe.

Istoria Cleopatrei îmbină toate lucrurile, care erau normale pentru acea perioadă, dar par incredibile astăzi – intrigile, răfuiala cu frații proprii, legăturile amoroase din motive mercantile.

Cezarion, fiul Cleopatrei și a lui Cezar, a fost executat la vârsta de 17 ani de către Octavian.

Copiii Cleopatrei de la Marcus Antonius, au avut și ei o soartă grea, doi fii au fost omorâți la vârste fragede. Doar fiica, Cleopatra Selena II, a rămas în viață, căsătorindu-se cu regele Mauritaniei.

calatorul.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *