default-logo

Franța încearcă din răsputeri să revigoreze limba lui Molière în Parlamentul European

Franța este hotărâtă ca anul 2022, când va deține președinția rotativă a Consiliului UE, să fie anul limbii franceze. Guvernul francez chiar alocă bani pentru a oferi mai multe ore de franceză funcționarilor publici din UE. 

În timpul președinției Franței, toate ședințele cheie ale Consiliului UE vor avea loc în limba franceză (cu traduceri disponibile). Minutele vor fi mai întâi în franceză. Chiar și întâlnirile pregătitoare vor avea loc în limba franceză. Dacă o scrisoare va ajunge de la Comisia Europeană în limba engleză, aceasta va rămâne fără răspuns – Le français est nécessaire (Este necesară franceza). 

Oficialii francezi susțin că revigorarea limbii din Hexagon este „o chestiune de supraviețuire culturală pentru toți”. Evident, există și argumentul opririi extinderii așa-numitei „globish” – engleza plină de excentricități non-native – în favoarea „multilingvismului vibrant”. Însă pentru unii diplomați mai pragmatici, acest demers este doar o ilustrare a nostalgiei pentru vremurile când franceza era limba preferată a diplomaților. Pentru că de fapt, multe țări au renunțat la limba națională în Parlamentul European și au trecut rapid la engleză, pentru a economisi timp și a se asigura că sunt înțelese pe scară largă. De exemplu, Nuno Brito, ambasadorul portughez a cărui țară deține în prezent președinția UE, vorbește în limba engleză în cadrul ședințelor Consiliului. (R.I.) 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*