◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

UZPR Bacău și bucuria participării la viaţa comunităţii

În urmă cu patru ani, atunci când se înfiinţa Filiala Bacău-Neamţ a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, unul dintre obiective, este drept nemărturistit, dar prezent în minţile iniţiatorilor săi, era acela de a aduce în atenţia publică valoarea, strădania şi tenacitatea numelor de jurnalişti băcăuani, creaţia acestora, deschiderea către naţional şi chiar internaţional a presei băcăuane. În condiţiile în care mass-media clasice se află în restrângere la nivelul judeţului Bacău, iar cea online era mai puţin cunoscută. Am pornit având convingerea că un jurnalism de calitate se face și în Capitală, dar și în Provincie, acolo unde există o dorință enormă și un potențial deosebit de a fi profesată o asemenea meserie.

Numai puteam trata problemele în stil provincial, doar cu prezenţe ori reprezentări din Capitală. Am explicat colegilor mei, precum şi autorităţilor şi personalităţilor locale, faptul că UZPR Bacău  vizează o mai mare implicare a judeţului, prin voci clare din Bacău, în toate dezbaterile la probleme având impact naţional ori – de ce nu ?- chiar internațional.

UZPR Bacău şi-a dorit, aşadar încă de la începuturile funcţionării sale să se afle unde trebuie, când trebuie, cum trebuie şi să facă ce trebuie. Într-un soi de simultaneitate miraculoasă a rolurilor, să facă în așa fel încât jurnaliştii să fie luaţi în seamă, dar şi apăraţi

Şi, iată, chiar peste aşteptările noastre iniţiale, sigla UZPR a fost de foarte bun augur, oferind posibilităţi de afirmareatât pe site-ul, cât și în publicaţiile acestei organizaţii profesionale cu peste 3.500 de membri din ţară şi străinătate. Faptele demonstrează, iată, că avem în organizaţia băcăuană oameni capabili să se întreacă în ale jurnalismului cu orice competitor din ţară, talentul şi efortul lor primind recompensele unor jurii formate din personalităţi ale publicisticii româneşti ori din domeniul cultural şi ştiinţific. Cu pregananţă, prin Mihai Buznea, Leondar Popa şi Dan Busnea, în ultimele două Gale de Premiere a UZPR, prin Eugen Verman şi Ştefan Radu în Gala jurnalistului român, iar prin Victor Eugen Mihai, alias VEM, aproape 20 de premii la concursuri internaţionale de caricatură  pentru presă, organizate în 17 ţări ale lumii.

Dar, în mod cert, depăşind optimismul fondatorilor, UZPR Bacău – Neamţ a devenit, iată, un ,,laborator” de concepere şi lansare a unor iniţiative având conotaţii în profesia de jurnalist. În această organizație, fiecare dintre ziariști a fost invitat să aibă câte o idee, câte un proiect pe care să îl şi aplice şi ale căror ecouri pot potența tonicitatea, necesitatea şi, prin acestea, valoarea unei meserii periculoase. Una care impune entuziasm permanent, alături de documentare, cultură,  curaj şi imparţialitate. Remarcabil manifestate şi prin alăturarea în filiala noastră a unor profesionişti având orientări personale de o diversitate de nuanţe. Însă, fapt determinant, pentru cei 49 de membri actuali ai UZPR Bacău, ,,Noroc al Băcăului”, cum definea Filiala scriitorul şi criticul literar Gheorghe Iorga, entuziasmul de a avea idei este la fel de important ca priceperea de a le fructifica în beneficiul lor şi, desigur, al publicului. 

Şi cum puteau să  o facă mai bine decât prin ceea ce știu ziariştii să facă, prin scris, prin rostire radiofonică ori aparţii televizate?  Aşa a apărut foarte repede publicația ,,Context”, astăzi vector al jurnaliștilor bacauani, dar şi un reflex al reprezentativităţii băcăuane, trecute prin imaginarul social, politic și cultural al ţării. Materialele prezentate în numerele apărute compun o direcţie  interesată deopotrivă de local, naţional şi universal, de tradiţie şi noutate.

,,Context” urmează editării consecutive, în ultimii doi ani, a câte unui

image description

Almanah de vară şi a unuia de iarnă, a revistei color lunare, dar şi a Almanahului anual ,,Sportul băcăuan”, publicaţii ce apar din 2017, printe puţinele de asmenea gen din ţară. De asemenea, în perioada de patru ani de când fiinţează Filiala, membrii săi şi-au lansat ori au susţinut lansarea, în cursul unor evenimente speciale a opt volume de carte ori albume scoase de sub tipar de Mihai Buznea, Ion Enache, Eugen Verman, Petru Frăsilă, VEM, Marius Manta, Mihai Ceucă, participând, în calitate de parteneri, şi la organizarea unor evenimente cultural şi sociale de importanţă naţională, regională ori locală, derulate în judeţul Bacău. Între acestea, Gala Star, Festivalul Bacovia, România în UE, Theatre Stock. Membri ai Filialei au realizat şi interviuri, ori susţin emisiuni dedicate profesiei de ziarist la posturile locale de radio ori televiziune. Am susţinut, de asemenea, prin participare directă, proiecte sociale şi având tentă economică, între care mai importante, referitore la promovarea unor meserii de valoare, ar fi cele din domeniile aeronauticii, petrolului ori agriculturii. Avem şi o prezenţă pe internet: uzpr_bacau.blogspot.com, dar şi o adresă de e-mail: uzpr.filialabacau@gmail.com.

Cum astăzi se face presă parcă tot mai greu, dar se face, a fost necesar nu numai să-i felicităm pe cei care o fac, dar să îi şi susţinem pe cei ce doresc să acceadă cu materiale publicistice în presă. Acestui scop i-au fost menite – şi vor fi reluate după ridicarea interdicţiilor – întâlnirile cu tineri elevi, studenţi, profesori, ori promovarea de către UZPR Bacău a celor care doresc să acceadă la rigorile şi utilitatea meseriei de jurnalist, dar nu prea au unde să-şi manifeste voinţa de fi meseriaş în presă. Pentru că este nevoie de o formă de pregătire practică a tinerilor, pentru că sunt mulți cu talent și dorință, dar nu au unde să practice meseria, am oferit spaţiu de apariţie a creaţiilor unor dintre ei în publicaţiile noastre.

Încolţită în urmă cu patru  ani, prinzând ,,rădăcini” sigure şi lăsând ,,urme în cetate”, Filialei UZPR încep să-i crească şi ,,aripi” către performanţe utile şi tonice atât pentru membrii săi, dar şi favorabile publicului. Tot concret vizăm, în curând, apariţia săptămânală online a unei publicaţii având un titlu incitant, ,,PROVINCIALII?”, precum şi a unei emisiuni ,,UZPR BACĂU TV”, mai întâi pe canalul YouTube, care s-ar alătura emisiunilor UZPR Bacău difuzate, în prezent, de posturi de radio şi televiziune din Bacău. Toate aceste proiecte sunt discutate în dialogurile lunare de memebrii Filialei, iar de când au apărut restricţiile cauzate de pandemie, o dată ori de două ori pe săptămână, prin intermediul canalului ZOOM, utilzat pe Facebook ori în Grupul creat pe WhatsApp, suntem conectaţi permanent.

UZPR Bacău se doreşte, aşadar, o asociație cu ,,carte”, având în rândurile sale profesionişti în ale scrisului, vorbirii radiofonice ori telegeniei ecranului, oameni cu experienţă şi cultură, oameni cu entuziasm inovator şi tonicitate jurnalistică, cu exersată percepţie a ceea ce însemană mass- media de astăzi  şi vicistitudinile în colectarea, redactarea materialelor şi informarea cititorilor.  Jurnaliştii băcăuani au simţurile înfipte în realitate, iar gândirea în reversul ei. Jurnaliştii băcăuani gândesc într-o încărcătură preponderant socială, cu semnificaţii ori/și aluzii general omeneşti. Virtuţile ori viciile insului supus ,,evenimentului” journalistic trăiesc, în creaţia jurnaliștilor băcăuani, sub semnul unei etici fie a laudei cu măsură, fie a sancţiunii juste, fie a analizei ce ia în calcul zone obscure marelui public, zonele nunaţelor cenuşii ce  reflectă, ca într-o ,,comedie umană”, viaţa atâtor anonimi problematici.  Jurnaliştii băcăuani  au trecut prin multe avataruri ale identităţii de sine. Ca urmare, UZPR Bacău are drept cuvinte-cheie responsabil, semnificativ, de ţinut minte. Şi ce poate fi mai tonic decât să ştii că ai contribuit, prin efortul tău, la aflarea şi împărtăşirea publică a gândurilor, sensurilor şi provocărilor timpului în care trăieşti?

Noi, cei din Filiala băcăuană, credem cu tărie, aşa cum spunea Doru Dinu Glăvan, preşedintele actual al UZPR, că în momentul în care organizaţia ,,împlineşte un secol de serviciu credincios în slujba societăţii romîneşti… după ce a trecut prin timpuri de toate felurile, supravieţuind onorabil şi reunind în rândurile sale cele mai celebre condeie”, profesia de ziarist este una unică, de mare viitor, ce aduce truditorului său sentimentul, satisfacţia de participare activă la viaţa comunităţii, a societăţii.

 

Cornel Cepariu

 

(Revista UZP nr. 18/2020)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *