◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Impozitarea multinaționalelor, din nou pe agenda UE

Președinția cehă a UE va face eforturi pentru un acord la nivelul UE cu privire la un impozit pe profit de 15%, iar ministrul de Finanțe Zbyněk Stanjura vrea să încheie acordul până la sfârșitul lunii octombrie, relatează EURACTIV.
Impozitarea echitabilă a marilor companii multinaționale a fost convenită anul trecut, la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Pe baza acestui acord, Comisia Europeană a prezentat o propunere care ar trebui să implementeze reforma OCDE la nivelul UE. „Acum căutăm un consens în cadrul Uniunii Europene, în timpul președinției noastre, și ne propunem să găsim acel consens până la sfârșitul lunii octombrie”, a declarat Stanjura pentru Televiziunea Cehă.
Potrivit propunerii Comisiei, taxa ar fi impusă companiilor cu venituri anuale mai mari de 750 milioane de euro.
Deși Parlamentul European sprijină propunerea Comisiei, statele membre nu au atins încă consensul necesar. La reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE din iunie, propunerea a fost blocată de Ungaria, care a susținut că impozitul minim al UE ar putea afecta economia națională și ar putea pune locurile de muncă în pericol. Ungaria impune în prezent un impozit pe profit de 9%, printre cele mai mici din UE. Pentru a trece reforma fiscală în UE, este nevoie de unanimitate. Propunerea a fost blocată anterior și de Polonia, dar Varșovia a renunțat la dreptul de veto în timpul negocierilor conduse de președinția franceză a UE, în prima jumătate a anului 2022.
În Cehia există un consens politic cu privire la necesitatea unui impozit minim pe profit. Guvernul anterior, condus de fostul prim-ministru Andrej Babiš, a vrut să implementeze un impozit național pe profit, dar nu a reușit să facă acest lucru. Țara așteaptă astfel soluția la nivelul UE. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *