default-logo

Giganții chinezi ai internetului și-au „predate” algoritmii statului

Alibaba, proprietarul TikTok, ByteDance și Tencent, alături de alți giganți ai internetului din China au împărtășit pentru prima dată detaliile algoritmilor lor cu autoritățile de reglementare, relatează BBC. Algoritmii decid ce văd utilizatorii și ordinea în care văd și sunt esențiali pentru stimularea creșterii platformelor de social media.
Administrația Cyberspace din China a publicat o listă cu descrierile a 30 de algoritmi.
Într-o declarație, menționează că lista sa de algoritmi va fi actualizată în mod curent, pentru a reduce abuzul de date.
Printre algoritmii enumerați se numără unul care aparține site-ului de comerț electronic Taobao, deținut de Alibaba.
Documentul mandarin spune că algoritmul lui Taobao „recomandă produse sau servicii utilizatorilor prin amprenta lor digitală și datele de căutare istorice”.
Se spune că algoritmul ByteDance pentru Douyin, versiunea chineză a TikTok, evaluează interesele utilizatorilor prin click-urile lor, pe care ei comentează, „apreciază” sau „nu le place”.
Potrivit Bloomberg, Zhai Wei, director executiv la Centrul de Cercetare a Dreptului Concurenței de la Universitatea de Științe Politice și Drept din China de Est, consideră că informațiile furnizate au fost mult mai detaliate decât cele publicate: „Asta implică niște secrete de afaceri,
Această mișcare este în cele din urmă despre control. Beijingul protejează cu înverșunare tehnologia din spatele acestor companii și nu permite exportul acesteia dincolo de țărmurile sale,
dar este îngrijorat de modul în care aceste platforme pot influența opinia publică din China și preferă să aibă mai multă supraveghere asupra tehnologiei și datelor lor.
Branduri internaționale precum Google și Facebook au fost sub presiune să trimită acest tip de informații, din cauza preocupărilor cu privire la modul în care folosesc datele și gestionează conținutul, dar au rezistat, spunând că algoritmii sunt „secrete de afaceri”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*