default-logo

Jurnaliștii, chemați „să investigheze, să interpreteze, să educe şi să relateze despre procesele de dezvoltare din ţările lor”

Cea de-a 53-a ediție a Premiilor Caraibe Media, decernate recent de Caribbean Broadcasting Union, a reunit personalități media din Caraibe și a fost, în același timp, și o ocazie de „sondare” a stării presei în această pate a lumii. „Un ascultător, cititor sau privitor nu este ajutat sau educat în procesul democratic atunci când un jurnalist are o poveste, trebuie să existe un context, un fundal mai larg, mai profund în interiorul acelei povești, care să-l ajute pe receptor. Cred că jurnaliştii, în ceea ce se numeşte în mod liber lumea în curs de dezvoltare, ar trebui să se concentreze, să investigheze, să interpreteze, să educe şi să relateze despre procesele de dezvoltare din ţările lor. Ei trebuie să fie tutori; și având în vedere istoria Caraibelor, ei trebuie să înțeleagă provocările realiste ale proceselor din statele în curs de dezvoltare. Cel mai important, jurnaliştii trebuie să poată face acest lucru fără nicio intervenţie guvernamentală”, a punctat premierul din Trinidad-Tobago, Keith Rowley, citat de trinidadexpress.com.
Oficialul a aplaudat UNESCO pentru promovarea discuției despre alfabetizarea media și informațională în jurnalism și i-a încurajat pe profesioniştii mass-media să nu ia informațiile primite la valoarea nominală, fără verificarea faptelor: „Aceasta este epoca Marii Minciuni. Ni se cere să petrecem mult timp și resurse dezmințind minciunile, în căutarea adevărului. În același timp, este epoca societății cunoașterii și digitalizării universale, iar jurnaliştii trebuie să-și recadreze modelul de relatare și de difuzare a știrilor, astfel încât cititorii, telespectatorii și ascultătorii să poată avea încredere că produsul lor este unul de calitate, încadrat din punct de vedere etic”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*