default-logo

Laurențiu Bădicioiu a lansat cartea „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică”

Miercuri, 17 august 2022, ora 17, în Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploiești, prof.dr. Laurențiu Bădicioiu a lansat cartea „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică”.
Invitat special a fost conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache, de la Universitatea București.
Cartea a fost publicată, în anul 2021, la Editura Universității din București și are la bază teza de doctorat a autorului, susținută la Universitatea din București, coord. prof.univ.dr. Elena Zaharia Filipaș.
Laurențiu Bădicioiu a absolvit Liceul Militar de Marină „Al.I.Cuza” și Facultatea de Litere a Universității București. În anul 2019 i s-a acordat doctoratul în filologie pentru lucrarea mai sus-menționată.
A desfășurat de-a lungul timpului o activitate complexă: a fost marinar, electrician, DJ, radiotelegrafist, jurnalist, fotograf, redactor-șef al publicației „Fereastra”.
În prezent, este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil.
Este coorganizator al Festivalului Internațional de Epigrame „Romeo și Julieta la Mizil” și împreună cu profesorul Victor Minea a coordonat volumele: „Romeo și Julieta” la Mizil, „Noi iubim Mizilul”, „Quintus 100%”!
Ploieștiul s-a simțit onorat de prezența la această activitate culturală a criticului literar Daniel Cristea Enache și doamna Mihaela Radu, director al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, a prezentat și activitatea Domniei Sale.
Acesta s-a născut la data de 19 februarie 1974 la București. Din anul 2005 este doctor în filologie, cu distincția „Summa cum laude”.
În prezent, este conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității București, director de comunicare al Uniunii Scriitorilor din România și redactor-șef adjunct la revista „România literară”, membru al Grupului pentru Dialog Social și fondator al Platformei online „Literatura de azi”, vicepreședinte al European Writers’ Council.
Pentru bogata și valoroasa activitate a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, printre care pot fi amintite: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Linia de contur”, Premiul Național „Tudor Arghezi” pentru Opera Omnia, Premiul pentru critică literară, acordat de Ministerul Culturii, Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, atribuit de președintele României, Klaus-Werner Iohannis etc.
Autorul cărții „Repere ale comicului românesc în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică” le-a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat în realizarea acestei cărți, a prezentat un filmuleț care începe cu o apreciere făcută de criticul literar Nicolae Manolescu la adresa lui Daniel Cristea Enache și vizualizează imagini ale unor reviste analizate în carte: „Furnica”, „Zeflemeaua”, „Aghiuță”, „Claponul”, „Urzica”, „Moftul român” etc., însoțite de succinte comentarii.
Vorbind despre propria carte, Laurențiu Bădicioiu a afirmat că scopul acesteia este de a arăta cum, de ce, când și cum se râdea în perioada interbelică. Concluzia dumnealui este că și astăzi ca și atunci se râdea de lucruri neesențiale, că oamenii preferă divertismentul, veselia, că sunt atrași de derizoriu.
Criticul literar Daniel Cristea Enache a apreciat puterea fizică și intelectuală de care a dat dovadă autorul pentru scrierea acestei cărți, calitățile acestuia de critic și istoric literar, analizarea fenomenului literar în context istoric, antropologic, etnografic, politic, capacitatea intelectuală de a reînvia o lume dispărută, densitatea cărții care analizează 368 de publicații satirico-umoristice din perioada interbelică.
A prezentat structura cărții, care este alcătuită din opt capitole: „Repere praxi-teoretice ale umorului”, „Cronotopul presei românești în contextul european”, „Mecanismele de realizare a comicului în revistele satirico-umoristice din perioada interbelică”, „Speciile predilecte în publicistica satirico-umoristică interbelică”, „Revista Furnica – reper în publicistica satirico-umoristică interbelică”, „Caricatura, simbioza imagine-text”, „Translarea fenomenului comic în contemporaneitate”, „Concluzii”.
A citit fragmente din carte Elis Râpeanu, epigramist, cercetător care a obținut primul doctorat din lume, având ca temă studiul epigramei, l-a felicitat pe autor pentru realizarea acestei cărți, a considerat râsu’-plânsu’ una din trăsăturile esențiale ale poporului român și a făcut aprecieri sintetice la adresa umorului pe care l-a definit ca fiind atitudine în fața vieții, a celor din jur, o formă de comunicare, ce determină un anumit răspuns.
Mihaela Radu a făcut cunoscută aprecierea de care s-a bucurat cartea din partea criticului literar Eugen Negrici: „Cartea domnului Laurențiu Bădicioiu nu este doar o contribuție veritabilă la cunoașterea publicațiilor satirico-umoristice din perioada interbelică, ci și o încercare reușită de aprofundare și limpezire a tezelor referitoare la conceptele de umor și comic.”
Criticii literari amintiți au evidențiat și valoarea de referință a cărții în literatura de specialitate.
În continuare, actorul Nicu Drăgulin de la Teatrul „Ancuța” din Ploiești a recitat/citit câteva poezii din creația lui IL Caragiale și a lui George Coșbuc.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*