default-logo

Legendarul editor New York Times, Dean Baquet: „Jurnalismul bun, cinstit, agresiv, atent, pe care oamenii trebuie să-l aibă, învinge întotdeauna”

Cu câteva luni în urmă, editorul executiv al New York Times, Dean Baquet, și-a anunțat retragerea. Când a preluat postul, era primul afro-american care a ocupat această funcție în cei 163 de ani ai ziarului. Dar jurnalistul câștigător al Premiului Pulitzer are o carieră de o viață și nu îi pune punct – mai departe, intenționează să conducă o nouă bursă de jurnalism de investigație la Times, unde speră să angajeze tineri jurnaliști.
Adam Vos, de la WRKF, a vorbit cu emblematicul jurnalist și editor despre prezentul și viitorul presei. „Unul dintre motivele pentru care am devenit atât de interesat de investigațiile media este că întotdeauna am fost interesat de dezechilibrul de putere. Și după cum știți, orașele au dezechilibre de putere. Fie că este vorba, uneori, de relația dintre poliție și comunitățile lor, fie că este vorba de politicieni cărora le pasă mai mult să fie realeși sau de marile companii cărora le pasă mai mult de rezultatele lor. Acestea au ajuns să fie lucruri la care îmi păsa și am vrut să le înțeleg și să investighez. Cred că una dintre sarcinile jurnalismului ar trebui să fie să investigheze asta, să înțeleagă asta și să o exploreze”, detaliază Baquet.
Vorbind despre impactul internetului asupra jurnalismului, Baquet a punctat că „este unul dintre lucrurile care au contribuit la declinul jurnalismului local. Cred că există un element pozitiv foarte puternic și unul negativ foarte puternic: cele mai bune organizații de știri sunt mai bune decât erau înainte, deoarece sunt doar discipline diferite. Tot ce puteam face era să scriem povești și să facem fotografii când am început. Acum avem investigații video și operațiuni audio uriașe. Dar modelul de afaceri pentru știrile locale a fost aruncat în aer. Și cred că știrile locale au mari probleme. Deci, pentru mine, acesta este cel mai mare dezavantaj, deși cred că jurnalismul în general este semnificativ mai bun”.
Referindu-se la schimbările necesare în jurnalismul nevoit să se adapteze la magnitudinea temelor pe care le investighează, jurnalistul american subliniază că „multe organizații de știri au devenit prea mici pentru a face singure investigații mari. Scopul meu este să adun un grup de editori de la The New York Times și să caut reporteri din toată țara care au idei reale de investigație. Voi căuta liber profesioniști, oameni care tocmai au terminat facultatea, precum și oameni care lucrează în redacții. Unul dintre obiective este de a face treaba. Al doilea este să-i învățăm pe oameni cum să facă treaba și să sperăm să rămână în comunitățile lor și să o facă după aceea. Și a treia este personal – această profesie mi-a dat o viață care ar fi fost de neimaginat altfel și simt că îi datorez ceva. Sper să facem un jurnalism important, care să schimbe lumea”.
În finalul interviului, Baquet a reamintit importanța știrilor locale: „Una dintre cele mai mari întrebări este cum ne asigurăm că locurile care nu sunt acoperite de organe de știri au vreun fel de control din partea publicului; cum ne asigurăm că acoperim lucrurile pe care le face guvernul. Și apoi, cum ne asigurăm că acoperim lucrurile pe care le fac marile companii? Filosofia mea este că jurnalismul bun învinge întotdeauna. Fie că este vorba despre acoperirea politicienilor, a afacerilor sau doar a acoperirii lumii – jurnalismul bun, cinstit, agresiv, atent, pe care oamenii trebuie să-l aibă”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*