default-logo

Schimbările climatice, în prim-planul industriei știrilor

În urmă cu doi ani, COVID-19 domina știrile, împreună cu cursa pentru alegerile din SUA. Pe măsură ce s-a instalat un oarecare optimism în ceea ce privește pandemia, grație vaccinurilor, jurnaliștii au în față alte provocări: războiul, criza economică și mai ales schimbările climatice. Dacă celelalte teme au mai fost prezente în mass-media, dezastrele naturale care se succed cu repeziciune egalează, ca pondere în știri și în atenția opiniei publice, pandemia recent încheiată. Potrivit poynter.org, impactul modificărilor climei este omniprezent în industria știrilor. Unul dintre articolele principale de pe CNN.com vorbește despre scăderea alarmantă a nivelului apelor râului Colorado: „O secetă extraordinară secă râul Colorado și drenează cele mai mari rezervoare ale națiunii – Lacul Mead și Lacul Powell. Și pe fondul suprasolicitării râului și aridificării regiunii, guvernul federal implementează noi reduceri obligatorii de apă și solicită statelor să elaboreze un plan pentru salvarea bazinului râului”.
Mai departe, un studiu al Fundației First Street susține că mai mult de 100 de milioane de americani ar putea experimenta temperaturi de peste 50 de grade Celsius până în anul 2053.
Evidențiind aceste povești, organizațiile de știri arată impactul potențial și real pe care schimbările climatice le au asupra vieții de zi cu zi. Una este să vorbești în general despre încălzirea globală, alta este să ajungi la public spunând: „Iată cum este afectată viața ta astăzi și iată cum va fi afectată mâine”.
Recent, The Washington Post și-a anunțat echipa noului său Departament pentru Climă și Mediu: „Departamentul cu peste 30 de reporteri, jurnaliști vizuali, experți în date și editori și va ancora un efort la nivelul redacției și la nivel mondial pentru a acoperi clima și vremea extremă și impactul acestora asupra umanității prin relatări revelatoare și forme inovatoare de jurnalism bazat pe date”. Rezultatul este o pagină cu o acoperire climatică impresionantă.
Între timp, în ziua în care președintele Joe Biden a semnat Legea de reducere a inflației, care ajută la combaterea schimbărilor climatic, Lisa Mascaro, de la Associated Press, a scris: „… proiectul de lege aduce cea mai mare investiție pentru combaterea schimbărilor climatic în SUA”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*