◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

EVOCAREA LUPTELOR DE LA PĂULIȘ

  La 76 de ani de la eroicele lupte purtate în defileul Mureșului și în unele sate din Podgoria Aradului de militarii „Detașamentului Păuliș” împotriva invadatorilor horthyști, autoritățile județene împreună cu cele locale din orașul Lipova și din comuna Păuliș au organizat suita de manifestări comemorative în condițiile speciale cauzate de pandemia de Covid 19.

   Primul loc de reculegere și aducere-aminte a fost statuia căpitanului-erou Ioan Fătu din parcul comunei Păuliș, urmând apoi Cimitirul Eroilor din Radna, în ambele locuri fiind oficiate slujbe religioase și depuse coroane de flori. A urmat apoi, la Biserica Ortodoxă din Păuliș, oficierea parastasului de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă și pentru odihna sufletelor veteranilor scăpați cu viață din dramatica încleștare și apoi răposați, unul câte unul, la vârste de adâncă senectute. Din păcate, acum nu mai este niciunul în viață pentru a veni să verse o lacrimă la mormintele camarazilor căzuți și să mai împărtășească tinerei generații amintirile acelor zile de foc și de jertfă, așa cum făceau în fiecare an. 

   Apogeul festivităților a fost, ca de obicei, la impozantul monument de pe DN 7, unde au avut loc obișnuitele manifestări militare și religioase dedicate eroilor neamului, mai puțin defilarea atât de specataculoasă cu muzică militară, măsurile de protecție nepermițând astfel de activități.

   Parlamentul României a fost reprezentat de senatorul de Arad Mihai Fifor, iar din partea organelor administrației locale au fost prezenți reprezentanț ai Prefecturii și Consiliului Județean Arad, primăriilor municipiului Arad, orașului Lipova și comunei Păuliș, consilieri județeni, orășenești și comunali, alături de care au venit oameni politici, militari, presă, cadre didactice, elevi și un public destul de numeros.

   Oficiile religioase au fost îndeplinite de ÎPS Timotei Seviciu – arhiepiscopul Aradului, în fruntea unui sobor de preoți din Protopopiatul Lipova.

   În cuvântările ținute cu această ocazie au fost evocate lupta și jertfa tinerilor elevi și soldați ai „Detașamentului Păuliș” (ÎPS Timotei), momentele de grea încleștare și sublim eroism, atât de prezente și azi în memoria localnicilor (Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș) și chipurile luminoase ale ultimilor veterani care până în 2018 au mai venit la întâlnirea cu camarazii lor plecați în eternitate (prefect Gheorghe Stoian).

   „Pandemia de coronavirus – ale cărei efecte le simțim cu toții – nu trebuie să ne oprească să cinstim așa cum se cuvine marile momente ale istoriei neamului, între care luptele și victoria de la Păuliș au o importanță deosebită pentru noi, arădenii, militari sau civili deopotrivă. Să le păstrăm veșnică amintirea celor care au luptat și au murit cu arma în mână pentru ca noi, astăzi, să trăim liberi în patria noastră întreagă și să vorbim limba mamelor noastre. Dumnezeu să le dea odihnă veșnică eroilor și nouă să ne ajute să înfruntăm cu demnitate, curaj și înțelepciune încercările de tot felul ale vremurilor în care trăim” a declarat gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

NICI PE AICI NU SE TRECE

  Cuvintele magice ale Mărășeștilor au răsunat cu același spirit de sacrificiu pentru neam și țară, în septermbrie 1944, în două locuri emblematice ale Podgoriei Aradului: la Păuliș și la Miniș. La Păuliș în 15 septembrie, când elevii Companiei a VI-a de la Școala de Subofițeri de Rezervă Radna, conduși de căpitanul Fătu Ioan, au oprit cu sacrificiul vieții ofensiva invadatorilor horthyști, dar și la Miniș, două zile mai târziu, când elevii sublocotenetului Darius Popescu au făcut aceleași acte de bravură în apărarea satului pe jumătate ocupat de dușman.

   Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Biserica Ortodoxă din Miniș (situată chiar lângă valea care, cu 76 de ani în urmă, devenise redută și mormânt pentru luptătorii neînfricați), la inițiativa fraților profesori Emilian și Virgil Valea, a avut loc un mișcător eveniment religios și evocator în același timp, dedicat eroilor „Detașamentului Păuliș”, dar și eroilor minișeni căzuți în cele două războaie mondiale, de la câmpurile Kubanului până în Munții Tatra. Parastasul de mpomenire a fost oficiat de preoții Ioan Florea și Valentin Săvușcă, împreună cu arhidiaconul Gheorghe Hodrea de la Catedrala Veche din Arad, în prezența primarului comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan și a unui mare număr de localnici.

   În cuvântările ținute cu acest prilej, preotul Valentin Săvușcă a evocat lupta și jertfa tinerilor elevi de la Radna și credința lor nestrămutată în victorie cu ajutorul lui Dumnezeu, iar prof. Virgil Valea a reliefat efortul localnicilor în ajutorul luptătorilor și sacrificiile acestor civili nevinovați, peste care s-a abătut năpasta războiului în plin sezon de culegere a roadelor din podgorii.

   Apoi, la troița eroilor din curtea bisericii au fost depuse coroane de flori, iar localnicii au oferit oaspeților tradiționala pomană creștinească.

   „Lupta și jertfa eroilor, ca și abnegația cu care civilii au fost alături de ei, să fie pentru noi toți un model de viață și de înțelepciune. Să ne cinstim eroii și să găsim resurse – în exemplul lor și în noi înșine – pentru a face față cu bine tuturor necazurilor cu care viața ne va încerca” a declarat prof. Emilian Valea.

   Glorie eternă eroilor neamului!

Dorin Ocneriu / UZPR ARAD

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *