default-logo

Arestarea unui jurnalist azer, dovadă a „mediului ostil cu care se confruntă profesioniștii media independenți”

Arestarea în Azerbaidjan a unui jurnalist și a avocatului său este considerată de apărătorii drepturilor omului și de membrii presei din țară ca fiind motivată politic.
Ofițerii de la procuratura generală din capitala Baku i-au reținut pe Avaz Zeynalli, proprietarul și redactorul șef al postului de știri independent Xural TV, și pe Elchin Sadigov, un avocat proeminent pentru drepturile omului. La primele ore ale zilei următoare, o instanță districtuală a dispus ca ambii să fie ținuți în arest preventiv timp de patru luni, pentru acuzații legate de luare de mită. Zeynalli, a cărui instituție media difuzează pe YouTube, acoperă abuzurile drepturilor omului și investigațiile de corupție și critică adesea guvernul. Sadigov este un avocat din Baku care apără în mod regulat jurnaliştii.O anchetă asupra lor a fost demarată după ce un organ de știri proguvernamental a publicat afirmații conform cărora aceștia ar fi extorcat bani de la un om de afaceri închis, în schimbul unei acoperiri favorabile, potrivit unui comunicat al Parchetului general. În instanță, Zeynalli și Sadigov au respins acuzațiile.
Asociațiile media locale și internaționale și jurnaliștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cele două arestări. Mehman Aliyev, redactorul agenției de știri independente Turan, a declarat pentru Voice of America: „Arestările contrazic angajamentul declarat al guvernului față de libertatea de exprimare. Motivul din spatele detenției lui Avaz Zeynalli este împiedicarea activităților sale jurnalistice. Activitățile sale contravin politicii autorităților azere, politicii acesteia în domeniul mass-media și al libertății de exprimare”.
Consiliul de presă din Azerbaidjan, un organism de autoreglementare care supraveghează conformitatea mass-media, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea lui Zeynalli. „Am dori ca Avaz să fie eliberat”, a declarat preşedintele Consiliului, Aflatun Amashov, pentru voanews.com.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) din New York a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a celor doi. „Arestarea ilustrează încă o dată mediul ostil cu care se confruntă activiștii societății civile și profesioniștii media independenți în Azerbaidjan”, susține organizația, într-un comunicat.
Rufat Safarov, un fost procuror care conduce grupul pentru drepturile omului Defense Line din Azerbaidjan, a declarat că arestările contribuie la deteriorarea situației drepturilor omului în țară:
„Din păcate, imaginea juridică deja neplăcută a țării va deveni și mai neplăcută”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*