default-logo

Îmbătrânirea și epuizarea psihică a personalului medical, stringență majoră în țările Europei

Toate țările din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății se confruntă în prezent cu provocări severe legate de forța de muncă din sănătate și îngrijire (‎HCWF), problemele de sănătate mintală și îmbătrânirea provocând cea mai mare îngrijorare.
Circa 40% dintre medici se apropie de vârsta de pensionare într-o treime din țările europene și din Asia Centrală, arată raportul OMS/Europa, citat de EURACTIV. O forță de muncă îmbătrânită în sănătate și îngrijire a fost o problemă serioasă și înainte de pandemia de COVID-19, dar epuizarea severă și factorii demografici au înrăutățit situația, a avertizat OMS Europa.
„Înlocuirea lor adecvată va fi o provocare semnificativă pentru guverne și autoritățile din domeniul sănătății în viitorul apropiat. Țările trebuie să se miște rapid și strategic pentru a instrui, recruta și reține următoarea generație de profesioniști din domeniul sănătății. Acest lucru înseamnă abordări inovatoare și flexibile – cum ar fi primirea profesioniștilor formați în alte țări fără protocoale inutil de greoaie, chiar dacă asigurăm asigurarea calității”, a declarat directorul regional al OMS Europa, Hans Henri P. Kluge, într-o declarație de presă.
Procentul medicilor în vârstă de 55 de ani și peste în 2020 a fost cel mai mare în Italia, ajungând la aproape 60%, urmat de Letonia, unde aproape jumătate dintre medici aveau 55 de ani și peste. În ceea ce privește asistenții medicali, procentul în vârstă de 55 de ani sau peste a fost cel mai mare din Republica Moldova, ajungând la peste 40%, urmat de Islanda și Bulgaria. În medie, în regiunea OMS/Europa, 18% dintre asistenți medicali aveau 55 de ani și peste.
O altă constatare cheie este sănătatea mintală precară a personalului medical. „Orele lungi de lucru, sprijinul profesional inadecvat, lipsa gravă de personal, precum și ratele ridicate de infectare cu COVID-19 și de deces în rândul lucrătorilor din prima linie – în special în fazele incipiente ale pandemiei – toate au lăsat o amprentă până astăzi”, a adăugat Kluge, afirmând că
absențele lucrătorilor din domeniul sănătății din Regiunea noastră au crescut cu 62% în mijlocul primului val de pandemie din martie 2020, .iar probleme de sănătate mintală au fost raportate în aproape toate țările.
Peste 80% dintre asistente au raportat o formă de suferință psihologică cauzată de pandemie în unele dintre țările din regiune. „Am primit rapoarte conform cărora 9 din 10 asistente și-au declarat intenția de a renunța la locul de muncă”, se arată în comunicatul de presă al OMS/Europa. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*