default-logo

Interviul radio și formatele care „se potrivesc în viața ascultătorilor”

Drew Hyndman, cercetător pentru BBC News, face o distincție între formatele de interviu pentru radio – care reprezintă mult mai mult decât încadrarea într-un timp dat și tăierea unui material audio: „Cei mai mulți oameni țin în minte un astfel de interviu mai bine decât imaginile cu care suntem bombardați în mod constant, deoarece ochii noștri sunt mereu deschiși, dar nu ascultăm mereu cu atenție”.
Hyndman explică, într-un podcast Journalism.co.uk, puterea jurnalismului audio: „Gândiți-vă la buletine scurte de radio sau difuzoare inteligente, sub trei minute. Lucrul în fiecare format nu este la fel de simplu cu tăiatul interviului la lungimea potrivită: aceste formate diferite se potrivesc în viața ascultătorilor în moduri diferite. Oamenii – în special tinerii – au timp liber scurt și nu vor întotdeauna să se așeze și să intre în ceva complet nou. Aceste momente de știri dictează ce audio este introdus. Sunetul scurt trebuie să fie imediat relevant și să ajungă rapid la obiect. Audio de formă mai lungă oferă mai mult timp pentru a construi narațiuni și personaje”, spune profesionistul care lucrează la podcastul BBC Radio 4 Room 5, o emisiune de 30 de minute despre vieți care au fost modelate de diagnostice medicale.
Așadar, profesioniștii sunt îndemnați să ia în calcul naveta ascultătorului, pentru a face sunetul succint și precis, concentrarea pe reperele majore ale poveștii și pe ceea ce oamenii vor împărtăși prietenilor lor după ce ascultă, iar în cazul formei lungi, șansa de a explora mai adânc și de a include anecdote sau citate care construiesc context sau personaje. „Cea mai interesantă parte a știrilor de acest tip sunt poveștile oamenilor implicați. Oamenii nu sunt prea mișcați de cifre sau de statistici dacă nu sunt legați de oameni și de lucrurile care li se întâmplă”, punctează Hyndman, care adaugă importanța întrebărilor corecte și a cronologiei poveștii. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 26 sept. 2022
, By

Lasă un răspuns

*