default-logo

Obiectivitatea și claritatea morală, armele eficiente împotriva partizanatului media

Cercetătorul în jurnalism Jay Rosen consideră că obiectivitatea jurnalistică este suprafața pe care dușmanii presei își desfășoară războiul împotriva adevărului. „De fiecare dată când ți se arată, ca jurnalist, că nu te comporți obiectiv, poți fi atacat pentru că nu ești… perfect obiectiv. Și aceasta este o suprafață mare de atac, care este folosită pentru a genera neîncredere în presa de știri”, a spus Rosen.
Un grup de jurnaliști a abordat problema la „Războiul obiectivității”, o discuție organizată de Centrul Ira A. Lipman pentru Jurnalism și Drepturile Omului de la Universitatea Columbia și moderată de Kyle Pope, redactorul șef al Columbia Journalism Review (CJR). Discuția, care a avut loc în fața unei audiențe live la Columbia Journalism School și a fost transmisă și online, marchează primul eveniment public al școlii sub noul său decan, Jelani Cobb.
Wesley Lowery, un fost reporter de la Washington Post, care a îndemnat jurnaliştii să înlocuiască „apariţia obiectivităţii ca standard jurnalistic aspiraţional” cu „a fi corect şi a spune adevărul, cât mai bine posibil, pe baza contextului dat şi a faptelor disponibile”. a subliniat că majoritatea proceselor jurnalistice sunt în mod inerent subiective. „Ceea ce știm este că actul jurnalismului, indiferent cât de mult am fetișia ideea de obiectivitate, necesită o serie sau o piramidă de luare a deciziilor subiective”, a spus Lowery.
David Greenberg, profesor de istorie și jurnalism la Universitatea Rutgers, consider că o pierdere a obiectivității în cadrul organizațiilor tradiționale de știri ar putea duce la o pierdere a încrederii în presă – o schimbare despre care Andie Tucher, profesor la Columbia Journalism School, se temea că ar putea fi, de asemenea, o binefacere pentru mass-media partizane, de rea-credință sau false entități de știri. „Dacă vom avea un ideal, atunci claritatea morală este un ideal mult mai bun pentru jurnalism decât obiectivitatea”, susține Masha Gessen, scriitoare pentru The New Yorker. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*