default-logo

Premiul M100 pentru mass-media, decernat poporului ucrainean și curajului jurnaliștilor săi

În condițiile în care în Ucraina se poartă un război informațional alături de cel militar și „adevărul amar este următorul: dezinformarea are un efect”, după cum a avertizat cancelarul german Olaf Scholz, poporului ucrainean i-a fost înmânat un premiu media colectiv.
Vorbind la Colocviul M100 Sanssouci, de la Potsdam, Scholz i-a lăudat pe jurnaliştii din Ucraina pentru munca depusă de la invazia Rusiei. „Când nu pot fi primite informații, devin posibile lucruri teribile”, a spus oficialul, adăugând că mass-media sunt vitale, „astfel încât aceste atrocități să nu rămână în întuneric”.
Premiul M100 pentru mass-media, acordat în fiecare an unei persoane pentru susținerea libertății de exprimare și a presei, a fost acordat în acest an poporului ucrainean în mod colectiv.
Premiul a fost primit de doctorul Wladimir Klitschko, fostul boxer și antreprenor care, împreună cu fratele său Vitali, actualul primar al Kievului și câștigător al premiului M100 în 2014, a devenit o voce proeminentă de la începutul războiului care s-a dovedit mortal și pentru zeci de lucrători media din Ucraina, strămutându-i pe mulți alții. Premiul, a spus Scholz, „este un semn de apreciere, admirație și încurajare pentru bărbații și femeile care au apărat țara prin munca lor ca jurnaliști”.
El a avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea dezinformării și a propagandei în timp de război pentru lucrătorii din media și pentru societăți în general. „Dacă statele vă spun ce este bine și ce este rău, adevărul se pierde. Dacă jurnaliştilor trebuie să le fie frică de moarte, democraţia moare”.
Și Amy Gutmann, ambasadorul SUA în Germania, a salutat jurnaliştii care îşi riscă viaţa pentru a acoperi războiul. „Munca lor este esențială pentru contracararea campaniei de dezinformare a lui Putin”, a spus diplomatul american. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*