◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

STEPHEN HAWKING ȘI CĂLĂTORIA LA MARGINEA GALAXIEI

Stephen Hawking a murit în martie 2018, iar la câteva luni de la moartea sa a fost publicată cartea cu titlul Răspunsuri sumare la mari probleme.

Hawking a trăit majoritatea vieții lui într-un scaun cu rotile, devastat de o boală neurovegetativă. Cartea a fost publicată post-mortem, editorii săi ocupându-se să pună cap la cap însemnările sale.

Cartea încearcă să răspundă la întrebări fundamentale precum, există Dumnezeu? Este posibilă călătoria în timp?
La întrebarea dacă există Dumnezeu, Hawking spunea că o bună perioadă din viața sa, a pus boala lui pe seama lui Dumnezeu.

Spre sfârșitul vieții a ajuns la concluzia că ceea ce i s-a întâmplat a fost cauzat de legea naturii. În momentul în care vom descoperi o teorie completă, va fi triumful rasei umane și astfel vom putea cunoaște spiritul lui Dumnezeu, scria el.

Referitor la călătoriile în timp, Hawking susținea că în următorii o sută de ani, acest lucru va fi posibil. Mult timp, s-a considerat că o călătorie în timp este o ficțiune. Din punct de vedere matematic s-a demonstrat că o astfel de călătorie este posibilă.

Hwking susținea că există cel puțin trei posibilități de a călători în timp. Prima se referă la un vortex, care din punct de vedere cuantic reprezintă un punct în spațiu-timp, care se conectează cu un alt punct.
Dacă găsim un mijloc de a intra într-un vortex, putem crea un tunel între cele două puncte din spațiu-timp. Cea de a doua posibilitate se referă la apropierea de o gaură neagră, în care timpul se scurge lent, după care te reîntorci pe Pământ, unde timpul se scurge normal.

Cea de a treia posibilitate se referă la construirea unei mașini care să se poată deplasa în jurul Terrei cu viteza luminii, care ar permite ca viața pasagerilor să se producă de 7000 de ori mai repede decât cea de pe Pământ.
Celebrul fizician Albert Einstein susținea că o călătorie în trecut nu este posibilă, invoca Teoria relativității restrânse, dar, putem primi vizita unor călători care vin din viitor, spunea el.

Teoria relativității generale indică faptul că în Univers există găuri negre care sunt legate între ele printr-un fel de tuneluri numite găuri de vierme. Dacă la unul dintre extremitățile acestui tunel se produce o accelerație, cel care intră în acest tunel va ieși prin cealaltă extremitate în momentul în care timpul va fi egal cu cel de la extremitatea accelerată, din momentul intrării.

Dacă o călătorie în trecut nu este posibilă, Hawking susținea că este violată o regulă fundamentală, în care cauza ar fi înaintea efectului, călătoria în viitor este posibilă. Referitor la mașinăria cu care s-ar putea realiza această călătorie el spunea. Ar fi nevoie de șase ani la putere maximă ca să se atingă o asemenea viteză.

După primii doi ani va atinge jumătate din viteza luminii și va fi departe de sistemul nostru solar. După încă doi ani, va călători cu 90% din viteza luminii. După încă doi ani, va călători cu 98% din viteza luminii, ceea ce înseamnă că o zi va echivala cu un an terestru. Cu o asemenea viteză, o călătorie la marginea galaxiei ar dura 80 de ani.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *