◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Intrăm în cea de-a șasea extincție în masă? Iată ce va urma

A șasea extincție în masă a început. Ne aflăm în timpul unei perioade critice, care va aduce sfârșitul ca civilizație. Cel mai dramatic este că planeta este bolnavă și va reacționa la tot ceea ce îi face rău, adică la om.

Dacă ați putea călători înapoi cu 65 de milioane de ani în urmă, ați putea fi martorii celei de-a cincea extincții în masă de pe Pământ. La acel moment, un eveniment major – probabil impactul unei comete sau al unui meteorit gigant – a șters mai mult de jumătate din toată viața de pe Terra. Printre formele de viață care au dispărut au fost dinozaurii.

În urmă cu 250 milioane de ani, o altă extincție a avut loc, cea de-a patra. Ea se numește Extincția Permianului și atunci aproximativ 95% dintre specii au dispărut. Cu siguranță că acum viața ar fi arătat altfel dacă această extincție nu s-ar fi produs. Oamenii de știință cred că erupțiile vulcanice enorme în ceea ce este acum Asia au provocat această dispariție în masă.

 

A șasea extincție în masă?

Astăzi, Pământul s-ar putea confrunta cu următoarea extincție în masă. Un raport global emis de Platforma interguvernamentală pentru politica științifică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES), din SUA, și publicat la 6 mai 2019, constată că aproximativ 1 milion de specii sunt expuse riscului de dispariție – cel mai mare număr din istoria omenirii.

De ce vor dispare atât de multe forme de viață? Mai mulți factori ar putea contribui la dispariție, dar se pare că cel mai puternic este: interferența umană. Indiferent dacă vine vorba de vânătoare, distrugerea habitatului sau introducerea unei specii străine într-un mediu nou, oamenii au avut un impact enorm asupra vieții pe Pământ în general.

Istoria amestecării noastre durează de 100.000 de ani, când oamenii au început să migreze din Africa. Apoi, un alt motiv determinat s-a produs în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, atunci când oamenii au dezvoltat agricultura. Din acel moment, activitățile umane au șters mii de specii de plante și animale. Aproximativ 75% din mediul terestru și 66% din mediul marin au fost modificate semnificativ de acțiunile umane, potrivit raportului.

 

Schimbările climatice au accelerat această dispariție, deoarece multe animale și plante nu se pot adapta la ecosistemele de încălzire sau de răcire. Dacă tendința continuă, am putea vedea o extincție în masă extrem de dramatică, care ne-ar pune și nouă viața în pericol.

Impactul asupra omului

Poate părea dificil în a se înțelege cum dispariția unei specii nesemnificative ar avea impact asupra omului, dar ideea este că ecosistemul are baze solide și atunci când se produce o ruptură, el se dezechilibrează pentru totdeauna.

Să luăm în considerare un exemplu fictiv. Imaginați-vă un lac plin de viață. Există pești și amfibieni care trăiesc în lac și insecte pe și în jurul acestuia. Reptile, păsări și mamifere trăiesc în jurul lacului și depind și de el. Acum imaginați-vă că o specie de insecte la acel lac moare din vreun motiv. Impactul acestui eveniment ar putea fi catastrofal.

În primul rând, vor fi afectate orice alte insecte, pești sau amfibieni care au alimentat sau s-au alimentat cu insectele care au dispărut acum. Aceste creaturi ar trebui fie să se adapteze prin a mânca altceva, fie ar muri. Deplasați-vă cu un pas în sus în lanțul trofic și veți vedea că este un efect de domino.

Previziuni

Acum, imaginați-vă că scenariul are loc în întreaga lume la niveluri diferite ale lanțului alimentar. Potrivit lui Richard Leakey și lui Roger Lewin, autorii „A Șasea Extincție”, am putea pierde jumătate din toate speciile de pe Pământ până în 2100. Ei subliniază că dispariția speciilor se poate întâmpla chiar dacă am opri acum obiceiurile distructive. Populațiile mici pot ceda la evenimente bruște, de la dezastre naturale la boli. Dar dacă vom continua să îndepărtăm pădurile tropicale , situația va fi și mai grea.

A șasea extincție în masă a început

O echipă de savanți americani avertizează că Terra a intrat „fără nicio urmă de îndoială” într-o nouă fază de extincție în masă a speciilor.

Studiul publicat de cercetătorii americani arată că ritmul în care speciile dispar pe Planetă este de 100 de ori mai rapid decât ritmul normal.

Savanții se tem că 75% dintre speciile existente pe Pământ în momentul de față vor dispărea în decursul următoarelor două generații.

Niciodată de la ultima extincție în masă acum 66 milioane ani — ce a dinozaurilor — planeta nu și-a pierdut speciile de animale într-un ritm atât de rapid, avertizează experți de la universitățile americane Stanford, Princeton și Berkeley, în special.

Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, „arată fără nicio îndoială semnificativă că intrăm în cea de-a șasea extincție în masă”, a spus Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford, relatează France Presse. Și oamenii se vor afla probabil printre speciile care vor dispărea, au avertizat cercetătorii.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *