default-logo

Cristian Tabără: „Încă nu am obosit, dar osteneala îmi dă târcoale” – interviu realizat de Ioan Vasiu

Ioan Vasiu: – Puțini dintre cei care vă apreciază activitatea știu când și unde ați debutat ca jurnalist. Vă rog să detaliați puțin acest capitol din biografia dumneavoastră.

Cristian Tabără : – Mi-am început activitatea de jurnalist la „Forum Studenţesc”, în Timişoara, înainte de 1989, când eram student la Facultatea de Mecanică. M-au prins acolo evenimentele din 1989, am participat la proteste, am pierdut colegi şi m-am decis să rămân în presă. Am scris la „Gazeta de Vest” şi am colaborat şi cu ziarul „Timişoara”. La revenirea în Oradea, oraşul meu natal, am lucrat în presa scrisă locală, apoi la radio şi apoi la Pro TV Oradea. După care  am ajuns la Pro TV Bucureşti, iar acum lucrez la TVR. Am lucrat şi în Republica Moldova, la Jurnal TV şi la Publika TV.

 1. V.: – Dintre televiziunile la care ați lucrat, de care v-ați legat sufletește mai mult?
 2. T.: – De toate. Nu am motive să fac vreun clasament, pentru că în fiecare dintre ele am lucrat cu oameni de mare valoare şi am făcut lucruri frumoase împreună.
 3. V.: – Care sunt emisiunile de televiziune care poartă „ștampila” cu numele dumneavoastră?
 4. T.: – Am fost implicat în multe proiecte de televiziune, de la emisiuni care au durat mai mulţi ani şi până la proiecte sezoniere. Au fost, astfel, Matinalul, Ştirile Pro Tv, Parte de Carte sau Dăruieşti şi câştigi – la Pro TV. Au fost Ca la Carte şi Exclusiv în România – la TVR, Tabăra de Idei – la Jurnal TV, Fabrika – la Publika TV. Au mai fost şi alte proiecte, dar le-am pomenit doar pe acestea.
 5. V.: – Ați pătruns, după cum ați spus, și în spațiul media din Republica Moldova. Ce v-a determinat sau îndemnat să faceți acest pas?
 6. T.: – Am dat curs unei propuneri venite din partea unor oameni de presă de acolo, de a sprijini presa de limbă română de dincolo de Prut, apoi colaborarea a luat amploare şi am trăit chiar la Chişinău mai mulţi ani.
 7. V.: – Pe lângă Facultatea de Mecanică, ați absolvit și Facultatea de Teologie. De ce nu v-ați dedicat Bisericii, din punct de vedere profesional, și ați ales presa?
 8. T.: – Un impediment canonic a făcut ca eu să nu pot fi hirotonit, aşa că am continuat activitatea de presă, domeniu în care activam deja atunci când am început studiile teologice.

I.V.: – Ați străbătut țara în lung și-n lat. Nu ați obosit?

 1. T.: – Încă nu am obosit, dar osteneala îmi cam dă târcoale, ca să fiu sincer.
 2. V.: – Sunteți un jurnalist cu vechime și totuși, după câte știu eu, nu sunteți membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De ce?
 3. T.: – Fiindcă am tot amânat să fac o cerere de înscriere, din cauza deselor plecări prin ţară.
 4. V.: – După părerea dumneavoastră, mai este presa din România a patra putere în stat?
 5. T.: – Pare a fi o forţă, dar cele mai multe instituţii de presă se află în puterea unor persoane cu diverse interese politice, economice sau de altă natură, ceea ce alterează profund calitatea demersului jurnalistic.

 

 

Ioan Vasiu / UZPR

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*